Stát zvýhodní ČEZ vůči konkurenci

ilustrační foto

ilustrační foto

Ministerstvo životního prostředí čelí kritice, protože v novém plánu na přidělování emisních povolenek zvýhodnilo největší energetickou společnost ČEZ na úkor ostatních výrobců elektřiny a tepla. Úřad oproti původním představám změnil metodiku přídělu povolenek pro období 2013 až 2020. ČEZ tak dostane bezplatně větší díl emisních kreditů, než bylo dosud plánováno, zatímco menší hráči si pohorší. Zvýhodnění energetického gigantu se může pohybovat až v desítkách miliard korun.

„U naší elektrárny v Kladně dojde ke snížení bezplatné alokace o 34 procent, u elektrárny ve Zlíně asi o 45 procent, zatímco u elektráren skupiny ČEZ dojde k navýšení bezplatné alokace o 32 procent,“ uvedl pro deník E15 finanční ředitel firmy Alpiq Generation Jan Pulz.

Dohoda o bezplatném přidělování části povolenek i v příštím období se zrodila na jednání tří ministrů – životního prostředí Tomáše Chalupy, financí Miroslava Kalouska a průmyslu Martina Kocourka. Chalupův úřad odmítá, že by firmě ČEZ pomáhal záměrně. „Cílem není nikoho zvýhodňovat nebo nezvýhodňovat, ale objektivně dosáhnout snížení emisí CO2 u provozovatelů pomocí investičních opatření,“ reagovala mluvčí ministerstva Michaela Jendeková.

Menší konkurenti ČEZ si ale stěžují, že nový materiál o přídělu povolenek byl zveřejněn až v srpnu, takže na změny není čas. Vláda musí do konce září plán schválit a poslat do Bruselu. Podle dostupných zdrojů by některé energetické firmy mohly požadovat od státu kompenzace. Třeba Alpiq chce další kroky koordinovat se švýcarskou mateřskou společností.

Poškozené firmy se ale zároveň obávají, že by nemusely povolenky dostat vůbec. „Nejsem tím plánem nadšený, ale rozbořit ho znamená riziko, že nebude nic,“ uvedl ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek. Pokud Evropská komise nedostane žádost včas, nemusí firmám povolit žádný bezplatný příděl. Povolenky se mají od roku 2013 prodávat v aukcích, Česko si však vyjednalo částečnou výjimku.

Spokojena není ani česká teplárenská jednička – Energetický a průmyslový holding (EPH). „Ano, i my zastáváme názor, že použitá metoda znevýhodňuje menší zdroje. Za klíčové považujeme, aby výjimka byla uplatněna,“ odpověděl mluvčí EPH Martin Maňák.

Původně měly být povolenky v rámci výjimky přidělovány metodou „benchmarkingu“, která vychází z množství emisí na jednotku výroby elektřiny, ministerstvo ale nakonec pro stávající energetické zdroje zvolilo metodu historických emisí – tedy „grandfatheringu“. V tomto případě je základem příděl povolenek v letech 2005 až 2007. Podmínkou jsou u obou metod investice do snižování emisí, u té druhé metody jsou ale znevýhodněny firmy, které takové investice realizovaly už dříve. Mluvčí ministerstva životního prostředí Jendeková uvádí, že díky grandfatheringu „se adresuje vysoký potenciál snižování emisí“ a že stejnou metodu používá i Polsko a další státy.

Také mluvčí ČEZ Ladislav Kříž nabízí jiný pohled: „ČEZ má nárok na povolenky za cirka 28 miliard korun, což je asi 60 procent. Tedy méně, než je jeho podíl na trhu výroby elektřiny – 74 procent.“

Podle konkurentů je ovšem ČEZ zvýhodněn i v případě povolenek, které se vážou k budoucím plánovaným investicím. „Zatímco skupině Alpiq předběžná alokace pokrývá 12,9 procenta plánovaných investic, skupině ČEZ pokrývá 52,2 procenta plánovaných investic,“ zdůrazňuje Jan Pulz.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.