Stávka v platinových dolech poškozuje jihoafrické hospodářství

platinové doly v Jižní Africe

platinové doly v Jižní Africe Zdroj: Profimedia.cz

Horníci největších platinových dolů na světě stávkují čtyři měsíce. Objem těžby vzácného kovu v jihoafrických dolech tak propadl nejvíce za téměř padesát let, což se již projevuje ve výsledcích celé ekonomiky.

Nejsilnější ekonomika černého kontinentu se v prvních třech měsících roku propadla mezikvartálně o 0,6 procenta. To je nejhorší výsledek od roku 2009 a předestírá, že nová vláda prezidenta Jacoba Zumy, která složila přísahu před týdnem, nebude mít jednoduchou práci.

Jádro jihoafrické ekonomiky zažívá těžké časy. Těžařský sektor ničí stávka sedmdesáti tisíc horníků sdružených v odborářských svazech v takzvaném platinovém pásu poblíž města Rustenberg. Odboráři se nejdelší a nejnákladnější stávkou v jihoafrických dějinách domáhají vyšších platů a lepších pracovních podmínek. „Musí se s tím rychle něco udělat, protože makroekonomická čísla jsou znepokojující,“ komentoval situaci Thabi Leoka z jihoafrické pobočky Renaissance Capital.

Jihoafrické operace tří největších producentů platiny, firem Anglo American Platinum, Impala a Lonmin, stojí od 23. ledna, kdy stávka vypukla. Těžba platiny má na jihoafrickém těžebním sektoru největší podíl. Firmy uvedly, že je stávka již stála 1,9 miliardy dolarů a stávkující horníci přišli na mzdách o více než 900 milionů dolarů.

Stávka a pozastavené mzdy jsou katastrofou pro hornický region, kde se rozmáhá kriminalita. „V důsledku toho, že naši lidé nedostávají výplaty, roste v platinovém pásu míra devastujícího násilí,“ uvedl před týdnem v prohlášení Terence Goodlace, generální ředitel firmy Impala. „Impala apeluje na odborové svazy, aby snížily své požadavky a akceptovaly férovou nabídku.“ Odboráři požadují, aby se základní mzda začínajících horníků do roku 2017 zdvojnásobila na 12,5 tisíce randů (přibližně 24 tisíc korun). Firmy by s podobnou částkou souhlasily, pokud by již zahrnovala bonusy.