Štěpánek a Rokos ovládli Sokolovskou uhelnou. Vydělá i Tykač

Sokolovská uhelná

Sokolovská uhelná Zdroj: Sokolovska uhelna

Akcionáři František Štěpánek a Jan Rokos plně ovládli těžební firmu Sokolovská uhelná. Firma vykoupila 30procentní podíl třetího akcionáře Jana Kroužeckého. Cena obchodu se má pohybovat mezi čtyřmi až pěti miliardami korun, většinu peněz přitom nemá získat Kroužecký, ale zřejmě finančník Pavel Tykač. Hlavní akcionář společnosti Štěpánek potvrdil, že smlouva o převodu podílu na firmu byla podepsána dnes.

„Menšinový akcionář Sokolovské uhelné, právní nástupce („SUPN“) Jan Kroužecký, vlastnící 30 procent akcií SUPN se dohodl na prodeji akcií SUPN. V souvislosti s uvedeným prodejem došlo mezi akcionáři SUPN, SUPN a dalšími osobami k narovnání dlouholetých sporných vztahů a ukončení souvisejících soudních řízení. Strany považují uzavření transakce za pozitivní a prospěšné,“ řekl týdeníku Respekt Štěpánek.

K dalším osobám, které Štěpánek zmiňuje jako účastníky smlouvy, patří především právě Tykač. Ke Kroužeckému tak výsledně poputuje zřejmě jen část z dohodnuté prodejní ceny.

Kroužecký totiž již před lety „prodal“ své akcie právě Tykačovi, majiteli těžební skupiny Czech Coal, ovládající sousední doly na Mostecku. K vlastnímu převodu podílu mezi Tykačem a Kroužeckým ale nikdy nedošlo. Štěpánek a Rokos totiž opakovaně tvrdili, že mají na Kroužeckého akcie předkupní právo a odmítli s Tykačem o převedení jeho podílu jednat. Například výroční zpráva společnosti za rok 2013 proto uvádí, že 40 procent akcií společnosti vlastní Štěpánek, 30 procent Rokos a dalších 30 procent Kroužecký. Tykač podle ní žádné akcie společnosti nevlastní.

Tykač získá miliardy

Kroužecký se ostatními podílníky nedokázal dohodnout na ceně svého podílu, a proto vstoupil do hry Tykač. Kolem podílu spolumajitele Sokolovských dolů se tak objevila sestava offshorových firem, jež výkon hlasovacích práv fakticky ovládala. Údajně právě ve prospěch Tykače.

Respekt dále uvádí, že Kroužecký měl podle dřívějších informací dostat na začátku obchodu za převod svých práv zhruba tři čtvrtě miliardy korun. Z nyní dohodnuté ceny mezi čtyřmi až pěti miliardami korun by měl určitou část jako doplatek zřejmě ještě získat, většina peněz ale zřejmě poputuje k Tykačovi.

Nejmenší těžař hnědého uhlí v Česku
Vznik2005
Základní kapitál2 000 000 Kč
AkcionářiPodle databáze Prodata drží akcie SU František Štěpánek (40 procent), Jan Kroužecký (30 procent) a Jaroslav Rokos (30 procent)
Hospodářské výsledky (2013)Zisk po zdanění 801,7 milionu korun
Tržby 7,370 miliardy korun
Počet zaměstnanců3856 (2013)
HistorieSU založil v roce 1994 Fond národního majetku spojením Palivového kombinátu Vřesová, Hnědouhelných dolů Březová a Rekultivací Sokolov. V březnu 2004 rozhodla vláda, že státní podíl v SU získá Sokolovská těžební, kterou ovládali manažeři dolů. Za 49,99 procenta akcií v držení státu zaplatili 2,6 miliardy Kč. K 30. červnu 2005 byla SU vymazána z Obchodního rejstříku a vznikla následnická organizace Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s.
Je nejmenší hnědouhelnou těžební společností v ČR; ročně vytěží kolem 6,5 milionu tun hnědého uhlí v lomu Jiří ve Vintířově. Přibližně 50 procent vytěženého uhlí prodává tuzemským a zahraničním zákazníkům. Druhou polovinu firma zpracovává v rámci vlastních kapacit.
Podle údajů SU dosahuje její tržní podíl na tuzemském trhu s hnědým uhlím zhruba 15 procent. V Česku je jejím nejvýznamnějším odběratelem elektrárenská společnost ČEZ.
Minulý týden SU informovala, že těžba v jejím klíčovém lomu Jiří skončí jeho vytěžením kolem roku 2023. Následně bude firma těžit uhlí už jen na zbytku zásob u Královského Poříčí ve směru na Nové Sedlo.
SU vlastní paroplynovou elektrárnu ve Vřesové (postavena v roce 1995). Ročně vyrábí kolem 3500 GWh elektrické energie a zásobuje teplem Karlovy Vary i další města v regionu.
Loni v prosinci uložil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj SU pokutu 15,987 milionu korun. Rozhodnutí se týká údajně nezákonných dohod o zákazu exportu v období od vstupu Česka do Evropské unie do konce srpna 2009. Kupující se v dohodách zavazovali, že hnědé uhlí a hnědouhelné brikety dodané SU nebudou vyvážet do zahraničí a že s palivem nebudou obchodovat tak, aby vývoz z území ČR umožnil.
Letos v březnu SU oznámila, že spolu s německým výrobcem stavebních materiálů Lindner AG chystá společný podnik na výrobu stavební sádry. Kalcinační jednotka, která bude vyrábět surovinu pro výrobu sádrokartonu, má stát ve Vřesové a do provozu má být uvedena na podzim 2016.
V areálu někdejší třídírny uhlí Přátelství v Citicích na Sokolovsku plánuje SU vybudovat průmyslovou zónu, která bude mít podle firmy jako jediná v kraji napojení na rychlostní silnici i železniční vlečku.

Dlouhá Tykačova noční můra: Výpověď tuneláře ve výslužbě stačit nebude