Stock Plzeň vzdal plány na vlastní drůbežárnu

ilustrační foto

ilustrační foto

Stock Plzeň vzdal plány na pořízení vlastní drůbežárny, ať už v podobě kapitálového vstupu do některého z již funkčních podniků nebo výstavby drůbežárny zcela nové. S takovou myšlenkou přišla likérka na jaře v době nedostatku vajec na tuzemském trhu, který způsobil i jejich vysokou cenu. To mělo podle tehdejšího vyjádření firmy negativní vliv na výrobu jejího oblíbeného vaječného koňaku.

„Ze studie, kterou si Stock Plzeň nechal zpracovat, a z našich vlastních obchodních jednání nakonec vyplynulo, že nejlepší strategií zatím stále zůstává vejce nakupovat,“ řekl deníku E15 mediální zástupce firmy Jiří Janoušek. Likérka v průběhu uplynulých měsíců podle Janouška hledala další možnosti dodávek a jednala s řadou dodavatelů v tuzemsku i v zahraničí. „Jako nejefektivnější variantu jsme nakonec zvolili dodávky od rozšířeného portfolia dodavatelů z tuzemska. Máme ale jako pojistku předjednány dodávky ze zahraničí v případě, že by se znovu opakovaly turbulence na českém trhu,“ podotkl.

Důvodem jarní vaječné hysterie byl fakt, že od Nového roku na základě dávné směrnice Evropské komise o lepších podmínkách chovu zvířat nesmějí producenti vajec chovat nosné slepice ve starých menších, takzvaně konvenčních klecích. Velkochovatelé je museli nahradit většími, takzvaně obohacenými, za což jen v tuzemsku utratili asi 2,9 miliardy korun. Do konce roku ale producenti nestihli rekonstruovat všechny chovy, a produkce tuzemských vajec tak v prvních měsících roku výrazně klesla.

Jejich cena naopak výrazně stoupla a balení deseti vajec se na jaře prodávalo za 50 až 70 korun, zatímco před koncem roku to bylo kolem 25 korun. „Projekt vaječné soběstačnosti je reakcí na raketově rostoucí cenu základní suroviny pro výrobu likéru; měsíčně pro výrobu jednoho z našich klíčových produktů spotřebujeme zhruba 30 tun vaječných žloutků,“ uvedl na jaře generální ředitel likérky Petr Pavlík k důvodům, proč o vlastní drůbežárně firma uvažuje. V současné době ale již producenti s rekonstrukcemi chovu finišují a cena desetikusového balení vajec klesla na zhruba 35 korun.