Studie: obnovitelné zdroje by mohly mít v USA až čtvrtinový podíl

solární panely (ilustrační foto)

solární panely (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Mike Baker via Flickr

Podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny se v USA pohybuje kolem šesti procent. Do roku 2030 se ale může významně zvýšit až na 23 procent. Tvrdí to alespoň Unie zainteresovaných vědců (angl. Union of concerned scientists, UCS). To je přitom dvojnásobek oproti aktuálním vládním plánům.

Vládní Agentura na ochranu životního prostředí (EPA) počítá, že podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny se do roku 2030 zvýší celkem na 12 procent. Předpoklad je součástí obsáhlé koncepce Clean Power Plan, jejíž cílem je snížit do roku 2020 emise o celých 30 procent. Vláda představila koncepci na začátku letošního roku.

K problematice obnovitelných zdrojů v USA se aktuálně vyjádřila Unie zainteresovaných vědců (UCS) ve své vlastní studii, která analyzuje možnosti ve všech padesáti státech. Obamova administrativa prý může být daleko odvážnější.

Možnosti OZE podle Unie zainteresovaných vědcůMožnosti OZE podle Unie zainteresovaných vědců | ucsusa.orgPotenciál obnovitelných zdrojů v USA. Modře - vládní plán EPA, zeleně - studie UCS

Vládní koncepce prý dostatečně nezohlednila rostoucí oblibu obnovitelných zdrojů a zároveň dramatický pokles nákladů. „Je zde reálná možnost jít mnohem dál,“ uvedla klimatická ekonomka Rachel Cleetusová z UCS. Třiadvacetiprocentní podíl prý není vůbec nereálný. Průměrná americká domácnost by si za něj připlatila navíc jen 18 centů měsíčně, počítá studie.

Podíl OZE ve vybraných státech USAPodíl OZE ve vybraných státech USA | ucsusa.orgPodíl OZE ve vybraných státech USA

Argumentem je také například pozitivní postoj jednotlivých států k obnovitelným zdrojům. Zelená energie se začíná stále více promítat i do legislativy. Sedm států už díky tomu dokonce překročilo dlouhodobé cíle EPA. Tahouny jsou v tomto ohledu Iowa a Jižní Dakota, jejichž podíl OZE dosahuje shodně 24 procent. Dalšími „zelenými“ státy jsou Severní Dakota (15 procent), Minnesota (14 procent), Colorado (12 procent), Idaho (11 procent) a Oregon (10 procent). Také z toho důvodu Unie předpokládá, že 23procentní podíl do 16 let stojí na reálných základech.

Už brzy by se ale věci mohly pohnout kupředu. Clean Power Plan je aktuálně ve veřejném přípomínkovém řízení. Celonárodní koncepce by tak mohla doznat určitých změn. Termín připomínkování potrvá až do 1. prosince 2014. „Musíme mít větší ambice, pokud chceme výrazněji zpomalit změny klimatu,“ uvedla Cleetusová z UCS.