Sucho trápí malé vodní elektrárny, výroba je na čtvrtině plánu

Malá vodní elektrárna v Benátkách nad Jizerou.

Malá vodní elektrárna v Benátkách nad Jizerou. Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Současné sucho velmi trápí provozovatele malých vodních elektráren, mnoho z nich muselo přestat úplně vyrábět, řekl předseda Asociace hydroenergetiků Zdeněk Nováček. Podle odhadu asociace malé vodní elektrárny v Česku vyrobily od začátku letošního roku k dnešnímu dni zatím pouze 25 až 30 procent objemu elektřiny proti plánu.

Loni se podle dat Energetického regulačního úřadu malé vodní elektrárny do 10 MW podílely na celkové výrobě elektřiny v Česku zhruba jedním procentem.

„V době sucha, které je v současné chvíli, jak říkají statistiky největší za 12 let, je mnoho našich vodních elektráren mimo provoz. Výrobci totiž musí dodržovat tzv. minimální zůstatkové průtoky, řídí se metodickým pokynem nakládání s vodami, a pokud tyto podmínky nesplňují, okamžitě elektrárnu odstaví,“ řekl Nováček.

Podle něj je situace samozřejmě problematická, velká většina výrobců, které asociace sdružuje, je totiž na výrobě jejich elektráren finančně závislá. „Naší asociaci bylo letos deset let, takové sucho za tu dobu ještě opravdu nebylo,“ podotknul. Doplnil, že i přesto příliš nepodporuje řešení problematiky legislativní cestou.

„Situace v letošním létě je opravdu mimořádná, podle mého názoru nelze „upravit“ takovéto přírodní stavy žádným metodickým pokynem,“ dodal.

Současné tropické počasí paradoxně nevyhovuje ani solárním elektrárnám. Výkonný ředitel České fotovoltaické asociace Petr Maule řekl, že jejich výkon může ve velkých vedrech poklesnout až o desetinu. „Panely se totiž přehřívají, čímž klesá jejich účinnost. Solární elektrárna ideálně potřebuje hodně záření, ale ne vysokou teplotu,“ dodal Maule.

Žádné změny a problémy spojené s teplem a suchem naopak neregistrují například plynaři. „Provoz plynovodů není závislý na rozmarech počasí a umožňuje dodávky bez omezení 24 hodin denně a 365 dní v roce,“ řekl výkonný ředitel Českého plynárenského svazu Jan Ruml.

Český hydrometeorologický ústav dnes uvedl, že sucho v Česku potrvá ještě nejméně 14 dnů. Pršet má sporadicky, teploty mohou vyšplhat až na 39 stupňů. I v druhé půlce prázdnin mají být teploty nadprůměrné. Pokud se předpověď vyplní, budou letošní prázdniny nejteplejší a nejsušší v historii měření.