Švédi investují v Havířově 1,6 miliardy do továrny na zdravotnické potřeby

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Molnlycke Health Care

Švédský výrobce jednorázových zdravotnických prostředků Mölnlycke Health Care postaví novou továrnu v Havířově na Karvinsku. Provoz zahájí v roce 2017 a zaměstná tam 200 až 300 lidí. Investice bude mít hodnotu řádově desítky milionů eur, podle agentury CzechInvest, která investici zprostředkovala, až 1,6 miliardy korun.

Mölnlycke Health Care už má jednu továrnu v průmyslové zóně Nové Pole v Karviné, kde zaměstnává 600 lidí.

Viceprezident firmy Eric De Kesel uvedl, že do roku 2020 předpokládá společnost výrazné navýšení prodejů. „Tato investice tak poslouží k efektivnějšímu řízení výroby a logistiky nutné pro kompletaci většího množství chirurgických produktů do finálních sad. Vybudování nového závodu v České republice nám pomůže dosáhnout našich obchodních cílů tou nejefektivnější a zároveň nejudržitelnější cestou,“ dodal.

Pavlík uvedl, že v Česku se teď kompletují zakázkové chirurgické sety, které obsahují veškeré jednorázové komponenty potřebné pro konkrétní chirurgické zákroky. Podle generálního ředitele karvinského závodu Emmanuela Chilauda vzrůstající uplatnění těchto setů umožňuje firmě posílit kapacity v Moravskoslezském kraji.

Nová místa

„Mölnlycke Health Care působí v Karviné od roku 2002 a právě schopnosti a zapojení našich místních zaměstnanců byly jedním z klíčových důvodů pro další investici v regionu. V průběhu prvních tří let od zahájení provozu plánujeme najmout 200 až 300 nových pracovníků,“ uvedl Chilaud.

Mölnlycke Health Care sídlící ve švédském Göteborgu je lídrem ve výrobě chirurgických prostředků pro jednorázové použití a na ošetření zranění. Má přes 7500 zaměstnanců ve více než 30 zemích.

Výběr švédských investic v Česku (řazeno abecedně):
Assa Abloy - společnost investovala především do firmy FAB v Rychnově nad Kněžnou (nyní ASSA ABLOY Czech & Slovakia), která se jako součást koncernu stala jedním z největších výrobních závodů v Evropě pro cylindrické vložky a visací zámky. Objem výroby podnik mezi lety 2006 a 2013 zvýšil téměř šestinásobně na současných osm milionů vložek a visacích zámků ročně. Společnost vytvořila desítky nových pracovních míst a za sedm let investovala do výroby přes jednu miliardu korun. Předloni firma dokončila výstavbu nového závodu na autozámky v Týništi nad Orlicí.
AssiDomän - Švédský dřevařský a papírenský koncern postavil v Česku výrobní závody v Žebráku u Berouna a v Olomouci (Empack), v roce 2001 prodal české aktivity společnosti Kappa Holdings.
IKEA - První prodejnu v Česku společnost otevřela v roce 1991 a nyní provozuje dva obchodní domy v Praze a po jednom v Brně a Ostravě. Společnost výhledově plánuje v ČR otevřít další tři obchodní domy (v Praze, Plzni a Hradci Králové), do kterých hodlá investovat asi čtyři miliardy korun.
Lindab - Koncern, který se zabývá výrobou z tenkostěnných ocelových, předem lakovaných plechů, v roce 2004 otevřel nový závod v Praze - Ruzyni, který postavil nákladem 800 milionů korun.
Mölnlycke Health Care - Výrobce jednorázových zdravotnických prostředků má továrnu v průmyslové zóně Nové Pole v Karviné, kde zaměstnává 600 lidí. Dnes oznámil, že postaví novou továrnu v Havířově na Karvinsku, kde zaměstná 200 až 300 lidí a investuje řádově desítky milionů eur (dle agentury CzechInvest téměř 1,6 miliardy korun).
Skanska - Jedna z největších stavebních společností na světě v roce 2000 koupila největší českou stavební firmu IPS (za zhruba 66 procent akcií zaplatila 2,45 miliardy korun).