Švédská Assa Abloy v Česku expanduje, ovládne firmu Hasil

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Assa Abloy

Švédská průmyslová skupina Assa Abloy, která v Česku ovládá rychnovského výrobce zámků FAB, se rozmáchla k další středoevropské expanzi. Za víc než miliardu korun kupuje polskou firmu Mercor, pod níž mimo jiné patří i tuzemský výrobce protipožárních dveří Hasil.

Transakce má být podle informací švédské skupiny uzavřena během letošního čtvrtého čtvrtletí a je součástí firemní strategie nabízet komplexní dveřní řešení. „Zároveň významně posílí naše tržní pozice ve východní Evropě,“ uvedl výkonný viceprezident Assa Abloy Tzachi Wiesenfeld.

Podle regionálního manažera Assa Abloy Magnuse Kagevika akvizice Mercoru fungování skupiny v Česku nijak zásadně neovlivní. „Hasil bude řízen separátně a nebude součástí Assa Abloy Czech & Slovakia (tedy firmy, pod níž spadá FAB),“ uvedl pro E15.cz Kagevik. Švédové ani podle manažera neplánují žádné zásadní změny v provozu Hasila.

Polský Mercor ve své zprávě o transakci uvedl, že její hodnota činí 221 milionů zlotých, což je přes 1,3 miliardy korun. Švédská strana částku nepotvrdila ani nevyvrátila. „Cenu akvizice nekomentujeme,“ dodal Magnus Kagevik.

Assa Abloy je globální výrobce uzamykacích dveřních systémů
Švédská firma patří mezi lídry trhu v Evropě, Severní Americe a v Austrálii. Po celém světě zaměstnává 32 tisíc lidí a vykazuje roční prodeje přes 3,5 miliardy eur (kolem 90 miliard korun). Rychnovského výrobce zámků FAB koupila v roce 1997. Nynější česká dceřiná společnost Assa Abloy Czech & Slovakia vznikla v září 2008 spojením tuzemských firem FAB a Abloy.

Ostravský Hasil zaměstnává ve třech výrobních provozech 150 lidí a má také pobočku na Slovensku. Významný mezníkem byl pro firmu rok 2005, kdy do společnosti vstoupil strategický partner, právě polský Mercor, který se o dva roky později stal stoprocentním vlastníkem Hasila.

Mercor je předním dodavatelem protipožárních dveří a ventilačních systémů v Polsku, Česku a na Slovensku. Zastoupení má i na Ukrajině, v Rumunsku a ve Španělsku. Za minulý finanční rok končící březnem 2013 vykázal tržby ve výši 180 milionů zlotých, což je 1,1 miliardy korun.