Světový výkon solárních elektráren může být do roku 2018 až trojnásobný

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: photoenergy.com

Celkový instalovaný výkon fotovoltaických panelů může do roku 2018 dosáhnout 374 gigawattů (GW), což oproti loňskému stavu (139 GW) znamená trojnásobný nárůst. Data vyplývají ze zveřejněné studie Evropské fotovoltaické průmyslové asociace (EPIA).

Největší zájem o solární energetiku se očekává v Asii (40 procent solárního světového výkonu v roce 2018), až pak následuje Evropa (35 procent solárního světového výkonu v roce 2018).

EPIA odhaduje, že instalovaný výkon solárních elektráren v Evropě může vyrůst ze současných 81,5 GW na 119 GW do roku 2018. Takový výkon by pak pokrýval zhruba čtyři procenta evropské spotřeby elektřiny. Pokud by však EU opět nastartovala zájem o instalace fotovoltaických elektráren, pak by mohl instalovaný výkon solárních elektráren vyrůst do čtyř let na 156 GW, což by představovalo asi sedmiprocentní pokrytí spotřeby elektřiny v Evropě.

Solární energetika je také důležitým nástrojem pro snižování emisí. Právě s pomocí dalšího růstu solární energetiky by mohla EU naplnit aktuálně debatovaný závazek dalšího rozvoje obnovitelných zdrojů do roku 2030. Podle propočtů EPIA může fotovoltaika v roce 2030 pokrývat 10 - 15 procent spotřeby elektřiny v Evropě.

Scénáře růstu solárních elektráren do roku 2018 (v gigawattech)Scénáře růstu solárních elektráren do roku 2018 (v GW)Scénáře růstu solárních elektráren do roku 2018 (v GW) | EPIA

Retroaktivní zásahy znejistily evropský solární byznys

Proti využití možností solární energetiky však jdou podle EPIA retroaktivní zásahy, které v České republice, Bulharsku, Slovensku nebo Španělsku narušily stabilní podnikatelské prostředí a znejistily tak i další trhy v Evropě.

„Jasné cíle členských států v obnovitelných zdrojích udělaly z EU světového lídra v progresivních technologiích. Dnes však přebírá vůdčí úlohu Asie a Evropě hrozí, že nevyužije stále levnější příležitost pro zvýšení energetické soběstačnosti jednotlivých států. Přitom by obnovení stabilních podmínek pro další investice v solární energetice již nevyžadovaly dotace, ale šlo by využít nefinančních nástrojů podpory například pro malé fotovoltaické elektrárny na střechách rodinných domů nebo nemocnic a škol,“ říká Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Doplňující fakta k solární energetice
V roce 2013 bylo instalováno 38 GW
Největším fotovoltaickým trhem byla Čína (+11,8 GW), Japonsko (+6,9 GW) a Spojené státy (+4,8 GW)
V Evropě se loni instalovalo nový 11 GW solárních elektráren, největším evropským trhem zůstalo Německo (+3,3 GW) následované Velkou Británií (+1,5 GW) a Itálií (+1,4 GW)
Celosvětově je instalování 138,9 GW, které vyrobí 160 terawatthodin elektřiny – což odpovídá ekvivalentu spotřeby 45 milionů průměrných evropských domácností nebo výrobě elektřiny ve 32 uhelných elektrárnách nebo ve 12 jaderných elektrárnách o stejném výkonu jako má Temelín