Švýcaři usilují o české elektrárny Solar Global

solární panely (ilustrační foto)

solární panely (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Mike Baker via Flickr

Pátý největší provozovatel solárních elektráren v Česku, společnost Solar Global, je na prodej. Zájem o firmu spravující třináct elektráren s výkonem 25 megawattů projevil podle informací deníku E15 Mezinárodní infrastrukturní investiční fond II švýcarské banky UBS. Švýcaři ale podle informací ČTK usilují i o Brno Solar Park, který má u brněnského letiště solární panely o výkonu 21 megawattů.

Firma Solar Global majoritně patří podnikateli Michalu Zahradníčkovi, mezi jehož další investice patří například technologické firmy Webcom či Mikenopa.

Brno Solar Park má pátou největší solární elektrárnu v ČR. Firma má složitou majetkovou strukturu. Známé je to, že jejím menšinovým akcionářem je Letiště Brno. Jeho zástupci dnes možný prodej solárního podniku nechtěli komentovat.

Firma za miliardu korun

Hodnotu společnosti Solar Global, která loni dosáhla zisku 19 milionů korun, Švýcaři předběžně odhadli na více než miliardu korun. Solar Global vlastní elektrárny připojené do sítě v letech 2009 a 2010, tedy v době, kdy elektřina ze slunce měla nárok na výhodné výkupní ceny přes 12 tisíc korun za megawatthodinu. A to navzdory rychle klesajícím cenám fotovoltaických panelů.

Firma uvádí, že v průměru vyrábí o čtvrtinu více elektřiny, než v původních propočtech očekávala. Přesto majitelé nechtějí v tomto podnikání pokračovat. „Máme vysoce efektivní technologii. Ukázalo se však, že stát blokuje rozvoj nových technologií ve výrobě elektrické energie. Jedná se o investici, která nemá technologický potenciál, který by mohl skokově zvýšit efektivnost. Proto je pro nás dále neperspektivní. Peníze použijeme na investice s vyšší mírou inovace a výnosnosti,“ řekl Zahradníček.

Májem švýcarského fondu o české sluneční elektrárny, kterým stát v uplynulých letech osekal výnosy mimo jiné solární daní, je podle znalců trhu spíše výjimkou. Kolem českých solárů však údajně krouží i ruský kapitál i místní firmy, které chtějí diverzifikovat portfolio.

Solární trh pomalu ožívá
Švýcarský investiční fond UBS International Infrastructure Fund II usiluje o koupi Solar Global, pátého největšího provozovatele solárních elektráren v Česku. Švýcaři, kteří měli v polovině roku na investice připraveno 380 milionů dolarů, se zajímají hlavně o dlouhodobá aktiva, která požívají silné ochrany regulátora nebo jsou dostatečně smluvně chráněna.
V Česku přitom právě regulátor a stát v uplynulých letech házeli solárníkům klacky pod nohy. Stát zavedl solární daň, donutil majitele elektráren platit za panely recyklační poplatky a regulátor na řadu projektů poslal policii a státní zástupce.
Znalci trhu tvrdí, že nestabilita a nepředvídatelnost českého solárního byznysu trvá. Renomovaní západní institucionální investoři se proto českým aktivům vyhýbají a raději míří na Slovensko. V Česku se tak o nákup slunečních elektráren zajímají tuzemské firmy, které si na domácí podmínky zvykly. Objevují se také zájemci z Ruska. Žádné velké transakce se zatím ale neodehrály.
Výrazně se neposunul ani projekt společnosti Photon Energy, která na začátku roku vytvořila European Solar Holdings (ESH). Do holdingu měli vlastníci elektráren svá aktiva vložit a následně pobírat garantovaný výnos. „Stále vyjednáváme s investory, včetně českých, ohledně jejich účasti v ESH, bližší informace ale v současné době poskytnout nemůžeme,“ uvádí Jan Krčmář z Photon Energy.
Během jednání nicméně Photon Energy narazila na zájem investorů o zajištění větší právní ochrany solárních investic. Vytvořila proto společnost Global Investment Protection, která zajišťuje převedení českých aktiv do jurisdikce států, které mají s Českem lepší smlouvu o ochraně investic. „Proces restrukturalizace podporují financující české banky. Investor zůstává stoprocentním majitelem společnosti a neztrácí ani rozhodovací právo,“ dodává Krčmář.