Tady se zkoumá jaderná fúze. V Řeži otevřeli supermoderní výzkumné jaderné centrum, podívejte se

Horká komora se používá pro práci s vysoce radioaktivními vzorky. V komoře s nimi lze manipulovat, řezat je, analyzovat je nebo je zkoumat pod mikroskopem.

Horká komora se používá pro práci s vysoce radioaktivními vzorky. V komoře s nimi lze manipulovat, řezat je, analyzovat je nebo je zkoumat pod mikroskopem. Zdroj: CV Řež

Výzkumné zařízení v Susen v Plzni
Laboratoř pro studium mezních stavů materiálů používaných v jaderných reaktorech
Zařízení pro testování materiálů, které se musí vyrovnat s podmínkami uvnitř termojaderných reaktorů
Zařízení pro testování materiálů, které se musí vyrovnat s podmínkami uvnitř termojaderných reaktorů
Zařízení pro testování materiálů, které se musí vyrovnat s podmínkami uvnitř termojaderných reaktorů
15
Fotogalerie

Česko má supermoderní centrum pro výzkum technologie pro jadernou energetiku. Za 2,7 miliardy korun ho postavilo pod názvem Susen Centrum výzkumu Řež, což je dceřiná společnost ÚJV Řež. Na výstavbu unikátních výzkumných zařízení přispěly skoro 2,3 miliardami korun strukturální fondy Evropské unie. Česko přidalo 0,4 miliardy korun. 

Susen je jedno z pěti velkých výzkumných center, které za evropské peníze v Česku vznikly. „Je to příspěvek k naší budoucí konkurenceschopnosti. Projekt je důležitý i proto, že Česko do budoucna počítá s jádrem jako významnou součástí energetického mixu,“ prohlásil při slavnostním otevření výzkumného centra premiér Bohuslav Sobotka.

V nových komorách pro práci s radioaktivními materiály a vzorky budou vědci z CV Řež například studovat vlastnosti materiálů, které se používají ve stávajících elektrárnách. Dokážou například předpovídat, jak dlouho reaktorová nádoba elektrárny může ještě zůstat v provozu. „V Susen řešíme problémy související s prodlužováním provozu a bezpečností už fungujících elektráren,“ vysvětluje Martin Ruščák, ředitel CV Řež.

S bezpečností elektráren jsou úzce spojeny také obří tlakové nádoby, v nichž vědci dokážou simulovat podmínky při nejvážnějších haváriích. Při nich reaktor přijde o chladící vodu. Kriticky důležitá zařízení elektrárny pak musí vydržet nejen vysoké teploty, ale také bombardování radioaktivním zářením, a přitom zůstat funkční.

V plzeňském Vědeckovýzkumném parku postavilo CV Řež ve spolupráci se Západočeskou univerzitou v rámci Susen pracoviště pro testování materiálů, které dokáže napodobit podmínky uvnitř termojaderného reaktoru. Zkoumá v něm materiály pro vnitřní stěny budovaného evropského termojaderného reaktoru ve francouzském Cadarache.

Na nových zařízeních v Plzni a v Praze se čeští vědci také podílejí na výzkumu jaderných reaktorů čtvrté generace. „Už jsme například získali patent na křížový ventil, který slouží k míchání plynů ve vysokoteplotních reaktorech, které jsou místo vody chlazené právě plynem,“ dodává Ruščák.

Nahlédněte do útrob výzkumného centra prostřednictvím videa:

Video placeholde
Susen, Řež • susen

Do práce v Susen se zapojí dvě stovky ze 350 zaměstnanců CV Řež. Práci mají díky projektům financovaným z mezinárodních výzkumných programů a grantů Technologické agentury ČR minimálně na několik let. Centrum je připraveno i na komerční výzkum. „CV Řež musí mimo jiné vyvíjet technologie a prototypy použitelné pro byznys ÚJV Řež,“ říká ředitel ÚJV Karel Křížek.

Příkladem možného komerčního využití práce v CV Řež může být projekt malých modulárních reaktorů. Na tomto typu zdroje energie se pracuje hlavně v USA, Velké Británii a v Číně.

Čeští vědci mají ambici vyvinout vlastní koncept takového reaktoru. Už mají vytipováno vhodné palivo a propočítánu podobu aktivní zóny. „Reaktor vychází z technologií reaktorů čtvrté generace. Měl by mít vysokou úroveň pasivní bezpečnosti. Vejde se do námořního kontejneru a měl by mít výkon do 25 megawattů,“ říká Ruščák.

O energetice čtěte více v magazínu E15 Premium Energie Česka. Objednávejte zde >>>

Video placeholde

Magazín E15 Premium Energie Česka • E15