Téma břidlicového plynu v Polsku opět ožilo

Břidlicový plyn

Břidlicový plyn Zdroj: Kolaz E15

Nový optimismus v otázce břidlicových plynů přinesly dvě z firem hledajících v Polsku modrou surovinu. První hlásí větší nálezy, než se čekalo, a šéf druhé, která v zemi již proinvestovala desítky milionů dolarů, si nic jiného než úspěch nepřipouští.

Mocný proud zemního plynu z naleziště v Pomořansku pracovníky irské ropné a plynařské firmy San Leon Energy příjemně překvapil. V komuniké firma uvádí, že výsledky hydraulického frakování výrazně předčily její očekávání.

Nepřinesla však odpověď na to, zda se z vrtu Lewino-1G2 na koncesovaném nalezišti Gdaňsk dá plyn těžit průmyslově.
Průzkum tak bude pokračovat. Firma koncesi koupila od kanadského koncernu Talisman Energy, která se stejně jako Exxon Mobil a Marathon Oil z průzkumu ložisek v Polsku stáhla.

Břidlicový plyn v zemi hledá také britská společnost 3Legs Resources. Nyní společně s ConocoPhillips zahajuje program s investicí 63 milionů dolarů, v jehož rámci vzniknou tři vrty – dva vertikální a jeden horizontální. Britská firma se na investici podílí 19 miliony dolarů. Její generální ředitel Kamlesh Parmar se v tiskové zprávě nechal slyšet, že je přesvědčen o budoucím úspěchu.

Již před rokem Parmar řekl deníku Rzeczpospolita, že jeho firma v Polsku investovala 75 milionů dolarů. Průzkum ložisek je velmi nákladný: vertikální vrt může stát přes deset milionů dolarů, horizontální ještě o polovinu více. Tyto náklady se ale mohou vyplatit. S odvoláním na nezávislou expertní firmu Netherland, Sewell & Associates Parmar uvedl, že na šesti koncesovaných polích, které patří 3Legs Resources, může být zásoba 4,8 bilionu kubických metrů plynu. Pro srovnání, americká energetická agentura EIA v dosud nejoptimističtější prognóze odhadovala pro celé Polsko objem 5,3 bilionu metrů krychlových. Polský geologický institut PIG byl při svých odhadech, postavených na již existujících vrtech, mnohem skeptičtější a hovořil o 350 až 770 miliardách m3.

Břidlicový plyn a Polsko
Pro Polsko by měl úspěch v této branži obrovský význam. Zemní plyn sice není hlavním zdrojem země, jejíž energetika stojí na hnědém a černém uhlí, ale bez nové komodity by nemusely fungovat celé průmyslové sektory – domácí konvenční zásoby jsou nedostatečné, byť pokrývají asi pětinu poptávky. Hlavním dodavatelem ze zahraničí je ruský Gazprom, který obstarává asi 85 procent importu, a tak si diktuje ceny. Ještě do poloviny roku 2012 Polsko přes geografickou blízkost platilo nejvyšší možnou částku 526 dolarů za 1000 m3.