Temelín nestačí? Kuba chce hledat místa pro další jaderné elektrárny

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Euro Martin Pinkas

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) by mělo do konce roku 2014 zpracovat studii pro výběr míst, kde by mohly po roce 2040 stát nové jaderné elektrárny. Vyplývá to z návrhu usnesení vlády, který ministerstvo vypracovalo. Podle ekologických organizací hrozí, že ministr Martin Kuba návrh pro místa potenciálních jaderných elektráren protlačí do státní energetické koncepce, aniž by se k němu mohla vyjádřit další ministerstva či oponenti.

„Na státní energetickou koncepci (SEK) neexistuje ekonomická analýza dopadů, ani dle zákona nezbytné posouzení vlivů na životní prostředí. Pokud by ale základní rysy SEK fakticky prošly nyní vládou, bylo by následné posuzování pouhou fraškou. Posuzování, které v těchto týdnech fakticky teprve začíná, přitom Kuba přes půl roku zdržoval,“ tvrdí ve svém prohlášení asociace nevládních ekologických organizací Zelený kruh.

Podle ekologů je návrh ministra Kuby mimo realitu, jelkož i respektovaní ekonomové i ČEZ se shodují, že stavět nové jaderné bloky je za současných podmínek nesmysl. Všechny vybrané obce se pak ocitnou na desítky let bez možnosti rozvoje, varují. „Za současných podmínek, kdy se cena ročního kontraktu elektřiny na burze pohybuje na úrovni 40 eur (1036 korun) za megawatthodinu, se stavba nových jaderných zdrojů nyvyplatí,“ arguementují ekologové.

„Snaha najít do konce příštího roku lokality pro budoucí nové jaderné elektrárny je velmi špatnou zprávou pro obyvatele České republiky a ještě horší pro obyvatele obcí, které se na takové mapě ocitnou,“ uvedl Edvard Sequens ze sdružení Calla. „Po desítky let tak budou žít v pocitu ohrožení bez možnosti rozvoje, a to zbytečně. Je totiž krajně nepravděpodobné, že drahá a riskantní jaderná energetika má v Evropě budoucnost,“ doplnil.

MPO: Jde jen o analýzu

Podle mluvčího MPO Tomáše Patáka je ale hledání lokalit pro nové jaderné elektrárny jen jedním z úkolů obsažených ve Státní energetické koncepci. „Jde o studii sloužící k posouzení lokalit vhodných pro další rozvoj jaderné energetiky za třicet let, pokud k němu vůbec dojde. Hovořit tedy o konkrétních technických řešeních a jejich rozsahu je naprosto scestné. Poslední studie tohoto typu se dělala v 70. letech minulého století,“ řekl Paták ČTK. Potvrdil, že termín projednávání dokumentu na vládě zatím nebyl stanoven.

Na záměr ministerstva vyhledat vhodná místa pro nové jaderné elektrárny upozornil deník Dnes. „Žádné konkrétní tipy zatím nemáme, proto chceme provést vyhledávací studii,“ citoval deník ministra průmyslu Martina Kubu. Kuba podle deníku považuje jadernou energetiku za racionální volbu pro příští desetiletí.

Deník dále připomíná, že před rokem 1989 se uvažovalo o dalších třech místech v Česku pro stavbu jaderných elektráren. Byl to východočeský Tetov, severočeské Počerady a severomoravské Blahutovice. Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová ale deníku Dnes řekla, že podle ní by bylo účelnější rozšířit kapacitu současných jaderných elektráren než vyhledávat nové lokality.

Se zvýšením podílu jádra na výrobě energie v Česku počítá návrh Státní energetické koncepce, kterou vláda vzala na vědomí a jejíž ekologické dopady nyní posuzuje ministerstvo životního prostředí. Podle koncepce, která vyznačuje směr české energetiky v příštích 20 až 30 letech, by růst jaderná energie měl vyvážit očekávaný pokles výroby elektřiny z uhlí. Koncepce počítá s dostavbou dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín, o stavbě nových elektráren před rokem 2040 nehovoří.