Tendr na dostavbu Temelína ovlivní bitva o palivo

Temelín

Temelín Zdroj: profimedia.cz

Souboj Američanů s Rusy se netýká jen výběrového řízení na rozšíření temelínské elektrárny, ale také dodávek jaderného paliva pro už existující reaktory. Poté, co ruský Tvel ze skupiny Rosatomu vytlačil před několika lety americký Westinghouse z dodávek paliva pro první dva bloky Temelína, podobný vývoj nastává na Ukrajině.

Tamní provozovatel stáhl veškeré palivo Westinghousu ze dvou bloků Jihoukrajinské jaderné elektrárny, protože se v reaktorech údajně deformuje. A Westinghouse opět čelí výtkám, že nedokáže vyrobit kvalitní palivo pro reaktory ruského typu. „Palivová karta“ se tak stává i součástí komunikační bitvy mezi dvěma ze tří uchazečů (kromě francouzské Arevy) o stavbu dalších dvou bloků Temelína za více než 200 miliard korun.

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová připouští, že podobné případy reputaci Westinghousu možná poškodí, ale nevidí v nich nic, co by mělo ovlivnit šance této firmy a jejího paliva na českém trhu. „Podobné problémy měli v různých fázích všichni výrobci paliva,“ říká Drábová.

Situace v Temelíně je navíc podle ní specifická, tamní palivo je modifikované oproti tomu, které se používá v reaktorech ruského typu na území bývalého Sovětského svazu. Faktem je, že Westinghouse a Rosatom budou společně se zakázkou na dostavbu Temelína zároveň bojovat o devítiletý kontrakt na dodávky paliva pro dva budoucí bloky.

A ještě předtím mohou svést bitvu o dodávky pro stávající temelínské bloky – současná smlouva ruského Tvelu vyprší v roce 2020. Jistotu má ovšem Tvel v Dukovanech, protože pro tamní starší reaktory sovětského typu už ani nikdo jiný palivo nevyrábí.

Čtěte také:

Dostavba Temelína: historický tendr s nejistým výsledkem

Favoritem tendru na partnera ČEZ jsou Francouzi

Nová energetická koncepce fandí jádru, uhelné elektrárny skončí

Ukrajinci se mezitím dohadují s Westinghousem, kdo vlastně nese vinu za poškození paliva v Jihoukrajinské elektrárně. Část ukrajinských odborníků tvrdí, že jde o efekt deformací paliva známý z Temelína před několika lety. Westinghouse naopak uvádí, že za poškození palivových článků zřejmě mohou sami Ukrajinci, kteří je poškodili při překládce.

Záležitost má ještě vyšetřovat zvláštní komise. Důležitou úlohu však sehrává také politika – jestliže dříve ukrajinští politici podporovali Westinghouse, dnes mají zřejmě navrch zastánci orientace na Moskvu.

Ruská výhoda – nebo také nevýhoda

Problémy s palivem Westinghouse mohou za určitých okolností paradoxně vyhovovat odpůrcům nabídky česko-ruského konsorcia Škody JS s Rosatomem pro rozšířený Temelín. Mohla by totiž převážit obava, že palivo pro reaktory ruského typu už kromě Tvelu nikdo jiný na světě dodávat nebude. To by znamenalo hrozbu závislosti všech českých jaderných elektráren na jediném dodavateli. Rusové na druhé straně zdůrazňují, že na rozdíl třeba od plynu žádné přerušení dodávek jaderného paliva nikdy vůbec nepřicházelo v úvahu. Energetickou bezpečnost by bylo možné posílit i tím, že se vytvoří strategické rezervy paliva na delší dobu.