Teplárny daly na snížení emisí miliardy

Teplárna v Ostrově nad Ohří

Teplárna v Ostrově nad Ohří Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Teplárny ve velkých krajských a statutárních městech do konce příštího roku splní nové přísnější limity pro vypouštění znečišťujících látek. Stálo je to 18 miliard korun. Část tepláren modernizace provede do roku 2020. Celkový účet za čistší vzduch přesáhne dvacet miliard korun. Emise oxidů síry klesnou o dvě třetiny, oxidů dusíku o více než polovinu a prachu o téměř polovinu.

„Velké elektrárny, kterých se limity také týkají, a teplárny tak během dvou let prakticky zmizí z mapy znečištění. Kvalita ovzduší pak bude záviset na emisích z dopravy a lokálního vytápění,“ říká předseda Teplárenského sdružení Mirek Topolánek.

Investované miliardy se podle Topolánka neprojeví v cenách tepla skokovým nárůstem. Část projektů už v cenách tepla je zahrnutá, v příštích dvou letech se projeví dokončované investice. Jenže pokud teplárna pojala splnění emisních limitů jako příležitost k celkové modernizaci, může cena tepla dokonce klesnout.

To je případ teplárny C-Energy v Plané nad Lužnicí, která do obnovy investovala 1,2 miliardy korun. „Meziročně jsme ceny tepla snížili především díky tomu, že jsme zvýšili účinnost teplárny a rozšířili zdroje příjmů teplárny. Nové plynové motory budeme nabízet například správci přenosové soustavy v rámci podpůrných služeb,“ říká Libor Doležal, generální ředitel C-Energy.

Díky vyšší účinnosti kotlů a snížení výkonu turbíny teplárna ročně spotřebuje o 40 tisíc tun uhlí méně. To představuje úsporu zhruba 40 milionů korun ročně.