Teplem z odpadu chce Cheb nahradit zemní plyn

teplárna

teplárna Zdroj: ctk

Cheb jde tak trochu proti proudu. Zatímco jiná města a investoři ruší předchozí plány na výstavbu spaloven pro energetické využití komunálního odpadu, chebská teplárenská společnost Terea Cheb chce postavit spalovnu na zpracování 20 tisíc tun odpadu ročně.

Investice za zhruba 200 milionů korun by měla dát Chebu a přilehlým obcím k dosavadnímu skládkování alternativu pro nakládání s odpadem. Zároveň by odpad měl nahradit 3,6 milionu kubíků zemního plynu pro výrobu tepla.

Experti na spalovny tvrdí, že zařízení se ekonomicky vyplatí až od kapacity 100 tisíc tun odpadu ročně. V Chebu však návratnost vychází i pro pětinové zařízení.

„Rozdíl je hlavně v kotli. Na rozdíl od velkých spaloven, které se hodně zaměřují na výrobu elektřiny, nepotřebujeme kotel na tak vysoké tlaky a teploty. Proto bude celé zařízení levnější,“ vysvětluje Steffen Zagermann, jednatel Terea Cheb.

Provozní náklady 38 milionů korun ročně má pokrýt z 90 procent prodej tepla, zbytek uhradí tržby za elektřinu. Investici zaplatí obce v poplatku za zpracování odpadu. Ten je stanoven na tisíc korun za tunu.

„Při této ceně už teď konkurujeme skládkování. Uvažované zvýšení poplatku za skládkování ze strany státu se na ekonomice spalovny neprojeví,“ dodává Zagermann.

Zatím se na projekt zpracovávají posudky dopadu na životní prostředí v rámci EIA. Stavební a územní řízení by mělo začít letos nebo příští rok. „Teprve na konci EIA uděláme konečnou kalkulaci a rozhodneme, jestli do výstavby půjdeme,“ říká Zagermann. Pak by začala Terea uvažovat i o žádosti o investiční dotaci.

Proti stavbě se staví především ekologické organizace. Hnutí Duha v připomínkovém řízení v EIA navrhovalo postavit místo spalovny závod na mechanicko-biologickou úpravu odpadu a zavést opatření, která by předcházela vzniku odpadu v domácnostech.