Tesla prodala rekordní počet aut, zdvojnásobila ale ztrátu

Elon Musk a Tesla Model S

Elon Musk a Tesla Model S Zdroj: CC BY 2.0: jurvetson via Flickr

Výrobce elektrických aut Tesla Motor dodal ve třetím čtvrtletí na trh rekordní počet aut. Jeho ztráta se však téměř zdvojnásobila na 74,7 milionu USD (1,7 miliardy korun). Důvodem jsou náklady na výzkum a vývoj nového modelu, který se má začít prodávat příští rok, a nového systému pohonu.

Tesla dodala na trh 7785 sedanů Model S. To bylo o 41,5 procenta více než před rokem. Model S je nyní jediným modelem automobilky, příští rok ho má doplnit sportovně-užitkový Model X.

Tesla uvedla, že ke ztrátě přispěly také náklady na zvýšení počtu obchodů v Asii a výstavba dobíjecích stanic. Celkem má Tesla nyní v USA 124 svých dobíjecích stanic Supercharger, dalších 28 v Evropě a 23 v Číně. Na začátku roku jich měla po celém světě jen 81.

Zisk dva centy na akcii

Bez zahrnutí leasingu, akciových kompenzací a dalších mimořádných faktorů Tesla vykázala zisk dva centy na akcii. Překonala tak odhady analytiků, kteří v anketě agentury FactSet v průměru čekali ztrátu jeden cent. Tržby se zvýšily o 55 procent na 932 milionů dolarů a rovněž překonaly očekávání.

Tesla musela v červenci přerušit výrobu ve svém závodě v kalifornském Fremontu, aby mohla zvýšit jeho výrobní kapacitu. Zavření závodu bylo delší, než firma čekala, což způsobilo výpadek výroby asi 2000 vozů. Tesla kvůli tomu snížila odhad prodeje na letošní rok na 33 tisíc vozů z předchozích 35 tisíc. Změny v závodě však umožní automobilce zvýšit výrobu o 50 procent.

Tesla rovněž potvrdila zpoždění svého nového modelu. V únoru předpokládala, že zahájí výrobu ještě do konce letošního roku, nyní však oznámila, že dodávky nového vozu začnou nejdříve ve třetím čtvrtletí 2015. Generální ředitel Elon Musk podle agentury AP řekl, že automobilka chce vyrobit dostatek prototypů, aby odstranila všechny možné problémy před zahájením prodeje.