Těžařské firmy budou zveřejňovat, kolik platí vládám za těžbu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Evropské ropné, důlní a dřevařské společnosti budou muset zveřejňovat, kolik platí vládám za těžbu přírodních zdrojů v jejich zemích. Na opatření, které má omezit korupci především v rozvojových zemích, se v úterý večer dohodli zástupci Evropského parlamentu a členských států EU.

Podobné požadavky na těžařské společnosti nedávno schválily i Spojené státy. Nová evropská pravidla, která s vedením EP dohodlo irské předsednictví, ještě musí schválit plénum Evropského parlamentu a potvrdit Rada EU, což by ale měla být formalita. Irsko chce dosáhnout definitivního schválení do konce svého předsednictví, tedy do konce června.

Informace o platbách i zisku

Evropská unie požaduje, aby těžařské firmy hlásily platby vládám u každého projektu, který přesahuje 100 tisíc eur, zhruba 2,6 milionu korun. To je víc, než požadovali někteří aktivisté, ale mnohem méně, než co chtěly těžební společnosti, které usilovaly o to, aby hranice byla na několika milionech.

Společnosti budou muset zveřejnit také daně ze zisku z projektu, dividendy, odměny a platby na zlepšení infrastruktury v dané zemi. Některé členské státy EU požadovaly výjimku pro projekty v zemích, kde je taková transparentnost ilegální. Nakonec ale převážil postoj Francie a Británie, které trvaly na tom, aby pravidlo o větší transparentnosti platilo všude.

Evropská pravidla jdou také dál než americká, když zahrnují nejen společnosti těžící ropu, plyn, uhlí a nerosty, ale také dřevařské firmy. Podle eurokomisaře Michela Barniera dohoda přinese „novou éru transparentnosti do odvětví, které je příliš často zahaleno tajnostmi“. Podle rockera Bona, jehož aktivistická skupina ONE se angažuje i v tomto směru, nové opatření „zcela mění situaci“. „Občané po celém světě nyní budou vědět, jakou hodnotu mají opravdu zdroje jejich země,“ uvedl Bono v prohlášení.

„Tajnosti, které obklopovaly tyto obchody, byly živnou půdou pro korupci, která příliš často ničí využívání přírodních zdrojů,“ uvedla Jana Mittermaierová z organizace Transparency International. Podle této skupiny americká a evropská nařízení nyní pokrývají na 90 procent velkých těžařských společností.

: