Těžba ropy a plynu vyvolala řadu zemětřesení, potvrdili vědci v USA

Těžba ropy frakováním v Texasu

Těžba ropy frakováním v Texasu Zdroj: Irekia - Eusko Jaurlaritza, Flickr (CC BY 2.0)

Více než desítku oblastí ve Spojených státech postihla v uplynulých letech malá zemětřesení, která byla způsobena těžbou ropy a plynu. Uvádí to nová zpráva amerických vládních seismologů.

Země se podle seizmologického ústavu USGS zachvěla i v kdysi stabilních regionech ve státech Alabama, Arkansas, Colorado, Kansas, Nové Mexiko, Ohio, Oklahoma a Texas. USGS v těchto oblastech pozoruje nárůst otřesů přibližně od roku 2000, přičemž od roku 2009 tento trend výrazně nabral na síle.

Nárůst seizmické aktivity vědci připisují především vstřikování odpadní vody od hlubinných vrtů. Tato metoda, díky které těžaři udržují ve vrtech potřebný tlak či nižší vazkost suroviny, ale může probudit k činnosti spící zlomy.

Některé zlomy těžební činnost oživila po milionech let klidu. „Ty zlomy jsou prastaré. Ne vždy tak víme, kde jsou,“ vysvětlil geofyzik z USGS William Ellsworth.

Počet zemětřesení nad 3 stupně Richtera v letech 1973-2015Počet zemětřesení nad 3 stupně Richtera v letech 1973-2015 | USGS

Několik případů souvisí i s takzvaným hydraulickým štěpením, tedy frakováním. Při tomto způsobu dobývání se do podzemí vhání velké množství vody, písku a chemikálií, aby se rozrušením horniny uvolnila cesta k čerpání plynu či ropy. USGS zároveň uvádí, že samotný proces frakování nezpůsobuje otřesy dostatečně silné na to, aby je lidé zaznamenali, země, kde k této metodě těžby dochází, je ale následně otřásá častěji.

„K těmto zemětřesením dochází častěji než kdykoli dříve a pro lidi žijící v blízkém okolí představují velké riziko,“ uvedl Mark Petersen z USGS.

Aktuální mapa rizika zemětřesení v USAAktuální mapa rizika zemětřesení v USAAktuální mapa rizika zemětřesení v USA | USGS

Mnohé studie také spojují nárůst počtu menších zemětřesení i s uskladňováním odpadní vody ve vrtech. To připouští i odborníci z USGS.

Příkladem může být Oklahoma, kterou v poslední době zasáhlo více menších zemětřesení o intenzitě okolo tří stupňů než jinak seizmicky mnohem aktivnější Kalifornii. O Oklahomu se vědci začali výrazněji zajímat v roce 2011, kdy tento americký stát postihlo zemětřesení o síle 5,6 stupně. Tento týden pak oklahomská pobočka USGS uvedla, že seizmická aktivita pravděpodobně souvisí s ukládáním odpadní vody do vrtů.