Total koupil projekt největšího větrného parku ve skotských vodách

offshore větrná farma

offshore větrná farma Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Statkraft via Flickr

Rafinerie Totalu ve francouzském městě Donges
2
Fotogalerie

Francouzská ropná společnosti Total poprvé vstupuje na trh offshore větrných elektráren. Od britské firmy SSE kupuje 51procentní podíl v projektu větrného parku, který má být největším ve skotských vodách. Za mírně nadpoloviční majoritu Total zaplatí předem 70 milionů liber, v přepočtu 1,8 miliardy korun, a dalších 60 milionů liber má SSE poslat v rámci budoucích výnosů.

Projekt má vyjít celkem na tři miliardy liber, přičemž francouzská firma na něj v budoucnu poskytne polovinu této částky. Hradit ji má převážně z půjček.

Total se tímto krokem připojuje k dalším ropným gigantům, kteří peníze ze svého dosud klíčového podnikání přetavují v investice do obnovitelných zdrojů a snaží se tak přesvědčit investory i ekology, že berou snižování své emisní stopy vážně. Společnosti jako Total, Royal Dutch Shell, Equinor nebo Repsol tak v posledních letech masivně investují nejen do výroby a skladování elektřiny, ale například i do nabíjecích stanic pro elektromobily.

Total minulý měsíc slíbil, že do roku 2050 v Evropě dosáhne uhlíkové neutrality. Na druhou stranu připouští, že stěžejní pro podnik nadále zůstanou fosilní pohonné hmoty.

Velká Británie je největším trhem pro offshore větrné parky na světě. S celkem 37 projekty a 8,5 instalovaného výkonu tyto elektrárny dokážou zásobovat elektřinou zhruba 7,5 milionu domácností. Dalších 3,8 gigawattu instalovaného výkonu energetické firmy navíc nyní staví a podle dat obchodní asociace s větrnou elektřinou RenewableUK se připravují projekty o výkonu dalších 10,9 gigawattu.