Třetina německého trhu je Gazpromu málo

Gazprom

Gazprom Zdroj: profimedia.cz

Ruský globální primus v těžbě a dodávkách zemního plynu, státem kontrolovaný koncern Gazprom, má v úmyslu posílit svou už tak silnou přítomnost v Německu. Informaci přinesl deník Handelsblatt. „Německo je a zůstává pro nás nejdůležitější adresou v Evropě,“ zdůraznil místopředseda představenstva a ředitel pro vývoz Alexandr Medveděv.

Rusové, kteří pokrývají více než třetinu německé poptávky, postupují krok za krokem. Přede dvěma týdny oznámili, že kompletně přebírají velkoobchodníka se zemním plynem Wingas. Kasselský podnik, v němž držel dosud Gazprom spolu s partnerskou BASF padesát procent, ovládal 15 až dvacet procent trhu a vypracoval se do pozice velkoobchodní dvojky. Jedničkou je E. ON Ruhrgas.

Evropská unie, která usiluje o snížení závislosti na Rusku, sleduje počínání Gazpromu se znepokojením. Evropská komise nechala už před několika měsíci prověřit firmy na vnitřním trhu a zahájila zkoumání, zda některé subjekty neporušují pravidla o volné hospodářské soutěži. Rusové zůstávají v klidu. „Nařčeními, že snad něco porušujeme, jsme byli doopravdy překvapeni,“ uvedl Medveděv pro Handelsblatt. „Gazprom je pionýrem liberalizace trhu,“ dodal. A jako příklad zmínil právě Wingas. „Spolu s BASF jsme ukázali, jak se nabourává monopol,“ připomněl. Evropu Rusové podle něj rozhodně zlobit nemíní. „Jsme na ní závislí ve stejné míře jako ona na nás.“

Druhý muž Gazpromu brání také sporné cenové úmluvy, které jsou Bruselu proti srsti. „Byl by to příliš velký experiment, kdyby se ceny řídily pouze spotovými kontrakty. Kdo by asi případný nezdar zaplatil? Přirozeně zákazníci. Indexové ceny jsou naproti tomu dobře vypočitatelné a zvladatelné,“ dodal.

Gazpromu se v porovnání s loňskem daří méně, exporty do Evropy klesly od ledna do listopadu o 9,3 procenta. Mezi země, v nichž zkoumá komise možné zneužití dominantního postavení ze strany Gazpromu, patří i Česko, v němž má zastoupení Gazprom Export.