Třinecké železárny modernizují. Letos vydají skoro tři miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dunaferr

Hutní společnost Třinecké železárny chce letos do modernizace a nových zařízení investovat 2,8 miliardy korun. Téměř dvě miliardy budou směřovat do výrobních provozů, miliardu huť dá na dokončení odprášení provozů. Vloni železárny investovaly 3,8 miliardy korun, což bylo dosud nejvíce, velkou část investic přitom tvořily ekologické stavby.

Výrobní program firmy se v posledních letech zaměřuje na zvyšování přidané hodnoty výrobků, uvedla mluvčí huti Petra Jurásková. Proto podnik letos bude stavět dvě nové žíhací pece za 200 milionů korun. „Nové pece rozšíří žíhací kapacitu. Žíhání je tepelný proces, který zlepšuje technologické a materiálové vlastnosti našich výrobků, tedy zejména drátu a tyčové oceli, které patří k našim nejprodávanějším výrobkům,“ uvedl ředitel železáren pro investice a strategii Radek Olszar.

Žíhané tyče jsou určeny pro tváření za studena a uplatňují se zejména v automobilovém a strojírenském průmyslu. „Z žíhaného drátu se vyrábí například šrouby, ložiska a další výrobky zejména automobilového segmentu,“ uvedla Jurásková.

Železárny letos čeká také řada významných oprav zařízení. Na podzim podnik zahájí generální opravu jedné ze dvou koksových baterií. Z investice v celkové výši 1,2 miliardy korun letos proinvestuje asi třetinu. Oprava prodlouží životnost baterie o 20 let.

Stále vysoké emise

„K důležitým opravám patří obnova plynočistírny na obou konvertorech, která je již zastaralá. Nová technologie přispěje ke snížení emisí znečišťujících látek. Letos začne huť s výměnou na jednom ze dvou konvertorů a další přijde na řadu v roce 2017,“ uvedla mluvčí.

Třinecké železárny zaměstnávají téměř sedm tisíc lidí, a to včetně provozů v Ostravě - Vítkovicích, Starém Městě u Uherského Hradiště a závodu Sochorova válcovna v Kladně. Jsou největší českou hutní firmou, v roce 2013 vyrobily 2553 kilotun oceli a dosáhly zisku 1,082 miliardy korun. Nejprodávanějšími výrobky firmy jsou válcovaný drát a tyčová ocel. Podnik patří k největším znečišťovatelům životního prostředí v Moravskoslezském kraji.