Trojan: Topolánka jsme si vybrali kvůli kontaktům

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek Zdroj: profimedia.cz

Před měsícem založená společnost European Capital Partners Investments (ECPI) vzbudila pozornost především tím, že jejím polovičním vlastníkem je bývalý premiér a předseda Teplárenského sdružení Mirek Topolánek (56). Klíčovou postavou nové firmy je ale mladší ze společníků Tadeáš Trojan (24), spolumajitel poradenské společnosti Kenoby Group působící v realitách. Nyní se Trojan společně s Topolánkem chce pustit do budování energetické a strojírenské větve firmy.

* E15: Proč jste si vybral Mirka Topolánka ke spolupráci?

Mirka Topolánka znám už nějakou dobu a líbí se mi, jak se dokázal vypořádat s odchodem z politiky a jak se znovu prosadil. Chceme využít jeho zkušeností a kontaktů jak z byznysu, tak z politiky. Málokdo má za sebou takovou profesní i politickou kariéru. Na oplátku jsme mu nabídli zkušenost a drive relativně mladého týmu pro rozjetí nového byznysu. Jeho jméno je v zahraničí vnímáno velice pozitivně a to nám otevírá dveře k mezinárodním investorům a projektům. Jako předseda Evropské rady v roce 2009 byl několik měsíců na samotné špici evropské politiky. Venku to všichni vědí a oceňují.

* E15: Vedle nemovitostí a strojírenství uvádíte teplárenství jako jeden z klíčových oborů, na které se chcete zaměřit. Nebude Topolánek jako předseda Teplárenského sdružení ve střetu zájmů?

Mirek si kladl jako podmínku pro vstup do ECPI právě neexistenci střetu zájmů. Působí v čele dozorčí rady Elektráren Opatovice, jež spadají pod EPH. Náš segment trhu je zcela odlišný od zájmů EPH. ECPI se nebude ucházet o akvizice tepláren a elektráren. Chceme investovat do firem, které vyrábí technologie pro teplárenský sektor, konsolidovat je a s jejich produkty se zaměřit především na trhy východní Evropy. Naší dlouhodobou ambicí v rámci teplárenství je vytvoření konkurenceschopné skupiny firem, které se budou moci ucházet o velké projekty právě na těchto trzích.

* E15: Skupinu ECPI budujete jako holding. Jak bude vypadat jeho konečná struktura?

Hlavní mateřská firma bude majetkově zastřešovat jednotlivé akvizice, do kterých budeme vstupovat spolu s našimi investory jako minoritní vlastníci; naše manažerská firma bude tyto společnosti spravovat. Výhledově chceme budovat samostatná portfolia firem a projektů ve třech klíčových odvětvích: strojírenství, energetika a reality. V rámci strojírenství a energetiky je naše strategie dlouhodobá a konzervativní. U realitních projektů dnes počítáme s kratším investičním horizontem.

* E15: Preferujete spolupráci s finančními, nebo spíše strategickými investory?

Na českém trhu existuje řada finančních skupin i privátních investorů, kteří vyhledávají zajímavé příležitosti v různých oborech. Proto počítáme především s finančními investory. Strategické partnery hledáme pouze pro zásadní projekty, které jsou příliš velké pro lokální investory či ve kterých má strategický investor přidanou hodnotu v rámci otevření jeho domácího trhu.

* E15: Na jaké země kromě České republiky a Slovenska se chcete zaměřit?

Vidíme velký potenciál v zemích SNS, zejména Rusku a Ukrajině, kde mají české a slovenské firmy dlouhodobě dobré jméno, především ve strojírenství a energetice. Co se týče našeho akvizičního zájmu: v této fázi se chceme soustředit výhradně na Českou republiku a Slovensko.