Turecká energetika se stala zlatým dolem českých firem

ilustrační foto

ilustrační foto

Český vývoz do Turecka láme rekordy, nové velké příležitosti se rodí především v tamní energetice. Turecký trh se letos dokonce dostal na první místo v objemu českého exportu, který podpořil stát prostřednictvím pojišťovací společnosti Egap. Země půlměsíce tak předstihla tradičně dominující Rusko. A v Turecku už se chystají další kontrakty na stavbu elektráren za účasti tuzemských firem.

„Celková angažovanost Egap by tam mohla již v roce 2012 dosáhnout zhruba čtyřiceti miliard korun,“ řekl E15 náměstek generálního ředitele státní pojišťovny Jiří Skuhra.

Od ledna do září letošního roku Egap pojistil kontrakty českých firem v Turecku za dvanáct miliard korun, což je zhruba třicet procent z celkového objemu. Ve skutečnosti jsou aktivity českých firem v této zemi ještě větší – údaje pojišťovací společnosti vůbec nezahrnují turecký byznys společnosti ČEZ, na němž se Egap nepodílí.

Dva uhelné bloky elektrárny o celkovém výkonu téměř 300 megawattů staví v Turecku společnost Vítkovice Machinery, zakázky pro export do tamních elektráren už získaly ČKD Group jako dodavatel strojovny či Škoda Power. Projekty vodních elektráren zase v Turecku realizuje svitavská společnosti Energo-Pro. „Další elektrárny o instalovaném výkonu celkově převyšujícím 400 megawattů by mohly být realizovány v dohledné době za účasti českého vývozce turbín a slovenského výrobce kotlů,“ uvedl Skuhra. Případy spolupráce českých a slovenských firem na zahraničních trzích – včetně tandemu výrobce turbín Škody Power a slovenské SES Tlmače – jsou dobře známé z jiných částí světa.

České firmy sázejí na dlouhodobý boom turecké energetiky, který je tažen ambicemi tamní ekonomiky. „Turecká vláda, a zejména ministr energetiky Taner Yildiz, usiluje o skokový růst výkonnosti energetických zdrojů pro rozvoj hospodářství,“ uváděla mluvčí strojírenských Vítkovic Eva Kijonková v době, kdy se tato firma pouštěla do zatím největšího projektu stavby elektrárny podpořeného Egapem. Turci do této stavby investují více než deset miliard korun.

V rozporu s celkovým trendem českého vývozu a investic v Turecku je záměr společnosti ČEZ prodat svůj podíl v turecké energetické společnosti Akenerji. Důvodem ovšem není nespokojenost s tureckým tažením české energetické jedničky, ale nová strategie ČEZ, podle níž se má státem ovládaná firma v souladu s politickým zadáním ještě více soustředit na domácí trh. Provozní zisk EBITDA z tureckých akvizic ČEZ, které zahrnují výrobu i distribuci elektřiny, ovšem jenom letos dosáhne 2,2 miliardy korun. Takže není vyloučeno ani to, že se firma nakonec z nadějného trhu nestáhne.
Díky letošnímu prvenství se turecký trh v celkové angažovanosti Egap dostal na druhé místo s 16,4 procenta hned za první Rusko, které se na kumulovaném objemu pojištění podílí necelou třetinou. Třetí Slovensko má podíl dvanáct procent.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.