Turistika, nebo zlato? Řecko váhá, zda se otevře novému odvětví

Důl Skouries

Důl Skouries Zdroj: Eldorado Gold Corp

Ekonomicky churavé Řecko hledá odpověď na otázku, co všechno je ochotno obětovat ve jménu hospodářského oživení. Rozvoj zlatých dolů na severu země by sice mohl přinést vítanou vzpruhu, ti, kteří žijí z turistického ruchu, ale podobnými plány rozhodně nejsou nadšení, píše agentura Reuters.

Jednu z největších investic od počátku ekonomické krize, konkrétně miliardu dolarů během příštích pěti let, chce na sever Řecka přinést kanadská společnost Eldorado Gold Corp. Firma, která v roce 2012 převzala zlatý důl Skouries, v něm chce vytěžit 30 procent své produkce. Důl by se měl otevřít v roce 2016, od počátku ale naráží na byrokratické překážky a odpor místních. Projekt přitom měl být ukázkovým příkladem úspěchu politiky premiéra Antonise Samarase, který chce podpořit rozvoj průmyslu a zbavit řeckou ekonomiku závislosti na turistice.

Zlatý důl by totiž měl vyrůst nedaleko světoznámého mnišského státu Athos, který je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. A to je trnem v oku místních obyvatel, žijících převážně z turistického ruchu. Loni se do dolu vloupala skupina ozbrojenců, která zapálila několik strojů a polila benzinem zaměstnance bezpečnostní agentury, kterým následně vyhrožovala upálením. Probíhají i další protesty.

Unikátní podmínky

Poloostrov Chalkidiki je znám svým nerostným bohatstvím od starověku, zlato v oblasti těžil už Alexandr Veliký. Eldorado tvrdí, že otevření dolu do Řecka přitáhne zahraniční investice a pomůže diverzifikovat ekonomiku, která bojuje s nezaměstnaností kolem 27 procent. Řekové nyní tvoří před 90 procent z 1600 zaměstnanců těžaře a jeho dodavatelů, do budoucna Eldoradu slibuje ve svých dolech na Chalkidiki zaměstnat dva tisíce lidí.

„Podmínky na severovýchodě Řecka jsou podle mě unikátní,“ uvedl šéf Eldorada Paul Wright. „Pracuji v odvětví 35 let a dosud jsem nikdy nezažil situaci, že by tak velké a známé nerostné bohatství nikdo nevyužíval,“ dodal.

Kláštery na AthosuKláštery na Athosu | CC BY-SA 2.0: Michael Clarke - Wikimedia CommonsKláštery na Athosu

V pobřežních městečkách na Chalkidiki ale důl vyvolává jen zlost, což dokazuje množství protestních plakátů vyvěšených na budovách. Místní, závislí na turistech z Ruska a Balkánu, se obávají zamoření vody kyanidem a obrovského množství prachu, které těžba uvolní do ovzduší. Firma argumentuje tím, že projekt získal všechna potřebná povolení a používání kyanidu bude omezeno na minimum. Obyvatelé poloostrova přesto zůstávají skeptičtí. „Ale no tak, žijeme přece v Řecku,“ říká například realitní agent Chryssa Likaki. „Státu nevěříme.“

Proti dolu se staví i hlavní opoziční strana Syriza, jejíž preference v posledních měsících rostou na úkor vládních partají. „Je to tu jako na divokém Západě. Jméno firmy ukazuje, jaké podmínky jsou s touto investicí spojeny,“ tvrdí právní expert strany Dimitris Papadimoulis. Projekt podle něj zničí více pracovních míst, než jich kolik dokáže vytvořit.

Samaras kritiku odmítá. „Jezdím po Evropě a slyším ostatní premiéry diskutovat o tom, jak přitáhnout budoucí investice do svých regionů, ale u nás děláme vše proto, abychom investory vytlačili. Je to trapné,“ prohlásil.