Tuzemskému vývozu do Afriky nabízejí pomoc Francouzi

Pionýři v problémech. Do afrických zemí dlouhodobě
směřují svůj vývoz velké české textilky. Jejich  hospodaření však nyní poškodily zhoršená bezpečnostní situace v Africe a propad cen ropy a bavlny. Hořické Miletě, která vyváží africké damašky a voály, v uplynulém účetním roce klesl obrat o 14 procent na 605 milionů korun. Tržby firmy Veba z Broumova (foto), výrobce afrického brokátu, loni klesly
o 40 procent a textilka spadla do ztráty 47,3 milionu.

Pionýři v problémech. Do afrických zemí dlouhodobě směřují svůj vývoz velké české textilky. Jejich hospodaření však nyní poškodily zhoršená bezpečnostní situace v Africe a propad cen ropy a bavlny. Hořické Miletě, která vyváží africké damašky a voály, v uplynulém účetním roce klesl obrat o 14 procent na 605 milionů korun. Tržby firmy Veba z Broumova (foto), výrobce afrického brokátu, loni klesly o 40 procent a textilka spadla do ztráty 47,3 milionu. Zdroj: CTK

Společný česko-francouzský postup se má stát účinným startérem byznysu v rozvíjející se Africe. Dveře na trhy někdejších koloniálních držav má otevřít kombinace pařížského regionálního know-how ve spojení s českou výrobou.

Setkání francouzských byznysmenů úspěšně podnikajících v Africe s českými protějšky na téma koordinovaného vstupu do Afriky by se mohlo odehrát ještě letos. Na francouzsko-českém ekonomickém fóru to včera uvedl francouzský velvyslanec v Praze Jean-Pierre Asvazadourian.

„Je tu velký potenciál v oblasti infrastruktury, zejména v dopravě a telekomunikacích,“ řekl deníku E15 předseda francouzsko-české obchodní komory Constantin Kinský. Díky znalosti prostředí a kontaktům mohou rovněž francouzské firmy podle něho sehrát podstatnou roli při získávání veřejných zakázek na tamních trzích. „Společným česko-francouzským firmám by se v Africe otevřelo široké pole působnosti,“ dodává Kinský.

Využití tradiční zkušenosti francouzských obchodníků na africkém kontinentu dává pro mnohé české firmy smysl. Příležitosti se najdou ve strojírenském a spotřebním zboží.

Afrika je zatím až na výjimky pro české vývozce exotickou destinací, z celkového ročního vývozu tam míří zhruba jedno procento. Mezi největší české projekty na černém kontinentu patří miliardové investice do pivovaru v Angole nebo nemocnice v Gabonu. V souvislosti s poklesem obchodu s Ruskem a Sýrií však exportéři objevují i Afriku. Státní exportní pojišťovna EGAP tak například loni na brněnském strojírenském veletrhu představila vývozcům společný projekt se dvěma africkými bankami.

„Využití tradiční zkušenosti francouzských obchodníků na africkém kontinentu dává pro mnohé české firmy smysl. Příležitosti se podle mého názoru najdou ve strojírenském a spotřebním zboží,“ soudí hlavní ekonom UniCredit Pavel Sobíšek. Dalším impulzem může být dohoda o volném obchodu s 26 africkými zeměmi, která začne platit na počátku příštího roku.

Mezi bývalé francouzské kolonie v oblasti severozápadní Afriky patří například Mauretánie, Senegal, Gambie či Niger. „Hospodářský růst afrických zemí za poslední čtvrtstoletí v průměru takřka o třetinu převyšuje růst v Evropě či Spojených státech,“ připomíná hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Cz Exports