Uhlí od Kellnera ČEZu nechutná, musí se porozhlédnout jinde

ilusrační foto

ilusrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Vyřešení sporu o ceny dodávek hnědého uhlí mezi společnostmi Czech Coal a ČEZ je stále v nedohlednu. A tak elektrárenská firma hledá alternativní zdroje paliva pro své elektrárny. Zatím se jí to ale příliš nedaří. Dle informací týdeníku Euro ČEZ ve své elektrárně Počerady testoval hnědé uhlí, které si nechal dovést z německého dolu Mibrag. Ten vlastní Energetický a průmyslový holding (EPH).

Výsledky testu ale nedopadly příliš uspokojivě. Výkon bloku elektrárny, kde se uhlí testovalo, je za normálních okolností 200 megawatt. Při využití uhlí z Mibragu ale jeho výkon klesl na 120 megawatt. Důvod je zřejmý - uhlí není tak kvalitní jako surovina, kterou elektrárenská ČEZ nakupuje od společnosti Czech Coal, navíc obsahuje i víc příměsí, jako je síra a voda.

Technici ČEZ tak nyní zvažují, že uhlí z Mibragu budou pouze přimíchávat do suroviny dodávané od Czech Coal. Sníží se tím spotřeba od českého dodavatele. Z Mibragu je možné do Česka dle odhadů odborníků dovézt až milion tun hnědého uhlí ročně.

ČEZ se s firmou Czech Coal již několik let dohaduje o cenách dodávek uhlí pro elektrárny Počerady. Platnost současného kontraktu vyprší letos. Jak ČEZ tak i Czech Coal průběh jednání nekomentují. Obě firmy ale tvrdí, že dávají přednost vzájemné shodě před obchodní válkou. „Jakmile se shodneme na ceně, bude kontrakt na dodávky uhlí skupině ČEZ prodloužen. Další detaily těchto jednání nebudeme zveřejňovat,“ konstatovala již dříve mluvčí společnosti Czech Coal Gabriela Benešová.

Počerady ročně spotřebují šest milionů tun uhlí, zhruba sedminu objemu těžby v celém Česku. ČEZ sice vlastní Severočeské doly, takový objem by ale od nich asi nezískal. ČEZ má ale v záloze ještě jednu variantu, která by firmě pomohla problémy se zajištěním dodávek uhlí pro elektrárnu vyřešit. Firma přiřadila na seznam dalších čtyř elektráren, u kterých zvažuje jejich prodej. Pokud by Počerady prodala, starosti s uhlím by přešly na nového majitele.

Jedním ze zájemců o koupi elektrárny je finančník Pavel Tykač, mimo jiné i majitel firmy Czech Coal. Dalším uchazečem o koupi Počerad je .

Autor je redaktorem týdeníku EuroEuroEuro