Úlevy průmyslu kvůli obnovitelným zdrojům má zaplatit stát

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Velkým průmyslovým firmám se sníží účet za elektřinu. Na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) se dokončuje návrh, podle něhož by firmy se spotřebou elektřiny nad 20 gigawatthodin za rok platily u elektřiny odebrané nad touto hranicí snížený příspěvek na obnovitelné zdroje (OZE). Ten stanovuje Energetický regulační úřad v rámci regulované složky ceny elektřiny.

„Neznamená to, že se část financování obnovitelných zdrojů přesune na domácnosti. Jednáme s ministerstvem financí, aby tato úleva byla pokryta ze státního rozpočtu,“ říká Pavel Gebauer, ředitel sekce energetiky na MPO.

Náklady pro stát, který letos dotuje výrobu zelené elektřiny 11,7 miliardy korun, se zvažovaným opatřením zvýší v řádu stovek milionů. Nejčastěji se skloňuje částka kolem jedné miliardy. „Zpracovali jsme analýzu různých druhů financování, konečné slovo ale bude mít ministerstvo financí,“ dodává Gebauer.

To se k možným zdrojům peněz nechce vyjadřovat, protože ještě není jasná definitivní podoba nového mechanismu. Jisté je, že minimálně v prvních letech nebude možné použít peníze z aukcí emisních povolenek. Ty spotřebuje program Zelená úsporám II.

Zástupci průmyslu tvrdí, že návrh MPO jde správným směrem, ale hranice 20 gigawatthodin se jim nelíbí. „O nastavení tohoto filtru, který určí, kdo na nižší příspěvek na OZE dosáhne, se ještě s ministerstvem budeme bavit. Teď by totiž na zvýhodnění nedosáhly některé strojírenské firmy,“ tvrdí Jan Rafaj, místopředseda Svazu průmyslu a dopravy.

Velké firmy si dlouhodobě stěžují, že kvůli vysokým nákladům na OZE přestávají být konkurenceschopné. Některé kvůli tomu nechtějí v Česku dál investovat. Argumentují příkladem Německa, kde velcí spotřebitelé energie platí na OZE 0,5 eura za megawatthodinu s tím, že maximální odvod je 550 tisíc eur za rok. Podporu zelené energie tak z velké části platí tamní domácnosti.

„Ideální by bylo nastavit podmínky podobně jako v Německu. V prvním kroku bychom se ale chtěli dostat s platbou na OZE na úroveň loňského roku,“ říká Rafaj. To by znamenalo, že u spotřeby nad 20 gigawatthodin za rok by firmy platily místo 583 jen 419 korun za megawatthodinu. Při takovém nastavení tarifů by 21 největších spotřebitelů elektřiny ušetřilo zhruba 1,3 miliardy korun, které by musel doplatit stát.

Ministerstvo zvažuje strop podpory Podpora obnovitelných zdrojů v ceně elektřiny by se v budoucnu už nemusela zvyšovat. Ministerstvo průmyslu uvažuje o tom, že by do zákona o podpoře obnovitelných zdrojů vepsalo absolutní částku, kterou příspěvek na OZE v regulované složce ceny elektřiny nesmí překročit.

Zákon by pak automaticky stanovil, že chybějící peníze, které systém podpory bude potřebovat, se budou muset najít ve státním rozpočtu. Bylo by to v duchu dřívějších vyjádření představitelů MPO, že za rostoucí náklady na podporu zelené energie může stát a nikoli průmysl a domácnosti, takže musí najít i peníze na jejich pokrytí.