Unipetrol byl loni ve ztrátě, mateřský PKN Orlen vydělal

Unipetrol

Unipetrol Zdroj: unipetrol.cz

Petrochemický holding Unipetrol se loni propadl do ztráty 2,806 miliardy korun po předloňském zisku 937 milionů korun. Dnes zveřejněné údaje ještě horší, než očekávali analytici. I přes negativní výsledky firmě stouply tržby na 97,4 miliardy korun z 85,97 miliardy korun v roce 2010. Vlastník Unipetrolu, polský PKN Orlen, vytvořil čtvrtém čtvrtletí čistý zisk 1,44 miliardy zlotých (zhruba 8,5 miliardy korun).

„Oznámená čísla jsou ještě podstatně horší než konsensus. Z námi sledovaného období se jedná o nejhorší výsledky Unipetrolu v historii. Očekáváme negativní reakci trhu,“ zhodnotil výsledky Milan Vaníček z J&T Banky. Sedm oslovených analytiků v průměru předpovídalo firmě ovládaná polským koncernem PKN Orlen provozní ztrátu 1,28 miliardy korun.

Hlavními důvody špatných výsledků jsou podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Sýkory vyšší odpisy u aktiv Paramo a emisních povolenek CO2 a vyšší ztráty nejen v rafinaci, ale i v petrochemii.

Za samotné čtvrté čtvrtletí loňského roku Unipetrol hospodařil se ztrátou 3,14 miliardy korun, ve stejném období roku 2010 vykázal ztrátu 68 milionů korun. Tržby za čtvrté čtvrtletí 2011 vzrostly meziročně o 11 procent na 24,3 miliardy korun.

Podle firmy se ve výsledcích promítlo velmi špatné makroekonomické prostředí v rafinérském i petrochemickém odvětví; rozdíl v cenách ropy Brent a Ural a modelová rafinérská marže poklesly meziročně o více než 80 procent. Kombinované petrochemické marže se propadly na minimum za poslední dva roky.

Unipetrol dokončil pravidelnou odstávku rafinérských a petrochemických zařízení v Litvínově. Celkové výdaje včetně investic činily ve čtvrtém čtvrtletí více než 300 milionů korun.

Meziročně nižší byly objemy prodejů rafinérských (pokles o šest procent) a petrochemických produktů (pokles o 15 procent). Nejvíce přispěl k výsledku skupiny maloobchod s provozním ziskem 64 milionů korun.

Polská matka vydělala, čekalo se ale víc

Zatímco Unipetrolu se nedařilo, mateřský PKN Orlen svůj zisk za čtvrté čtvrtletí ztrojnásobil. K výraznému nárůstu zisku pomohl prodej podílu v mobilním operátorovi Polkomtel. Analytici v anketě agentury Reuters ale očekávali, že zisk vzroste na 2,21 miliardy zlotých. Firma se však rozhodla odepsat část zahraničních investic, což hospodářské výsledky zhoršilo.

Odhady analytiků nezahrnují částku zhruba 600 milionů zlotých, což jsou odpisy investic, která firma učinila v Litvě a České republice. PKN koupila v sousedních zemích rafinerie, díky čemuž se stala jednou z největších petrochemických skupin v regionu střední a východní Evropy. Zároveň tak zabránila tomu, aby si pozice v regionu začaly upevňovat firmy z Ruska. S postupem času se ale ukázalo, že investice, k nimž se PKN Orlen rozhodl, nejsou bez problémů.

Rafinerie Mažeikiu, kterou má PKN v Litvě, se v minulosti opakovaně potýkala s nepravidelnými dodávkami. V České republice zase Poláci řešili problém zastaralého vybavení.

Svůj menšinový podíl v Polkomtelu firma spolu s dalšími akcionáři prodala za 18,1 miliardy zlotých (více než 107 miliard Kč). Vlastníkem se stal polský mediální magnát Zygmunt Solorz-Žak. Prodej Polkomtelu patří k největším akvizicím, které se v evropském telekomunikačním sektoru v posledních letech odehrály.

Vývoj akcií Unipetrolu na pražské burze online sledujte