Unipetrol po havárii zachraňují miliardy od pojišťoven

Litvínovský Unipetrol

Litvínovský Unipetrol Zdroj: Unipetrol

Kvůli havárii v Litvínově zatím Unipetrol žádá po pojišťovnách náhradu 10,7 miliardy korun, další miliardu by mu měly vyplatit za zastavení rafinerie v Kralupech.

Nejdřív ke konci roku se může společnost Unipetrol vrátit do plného provozu. V říjnu by už měla být ve standardním provozu opravená etylenová jednotka v Litvínově a rozjet by se měla také od května stojící rafinerie v Kralupech. Do té doby se firma bude dál potýkat s propadem tržeb a objemu prodeje. Výpadek v hospodaření ovšem bude dočasný. Letošní propad zisku, který se v prvním pololetí snížil meziročně skoro o 40 procent na tři miliardy korun, Unipetrolu postupně vykompenzují platby od pojišťoven.

„Ke konci června jsme vyčíslili ušlý zisk kvůli havárii v Litvínově na 6,6 miliardy korun. Ten se ještě zvýší během léta, než najede do provozu etylenová jednotka. Náklady na opravy činily 4,1 miliardy korun,“ vypočítává nároky vůči pojišťovnám finanční ředitel Unipetrolu Mirosław Kastelik.

Prvních 3,9 miliardy korun firma dostala ve druhém kvartále. Vedení nyní vyjednává s pojišťovnami o dalších splátkách. Podle odhadů Patria by se celkový nárok vůči pojišťovnám mohl vyšplhat na 12,5 miliardy korun. Pojišťovny by měly Unipetrolu zaplatit také škody způsobené zastavením kralupské rafinerie. Oprava fluidního katalytického kraku přijde firmu na 400 milionů korun. Ušlý zisk od poloviny května do konce června Unipetrol spočítal na 300 milionů korun.

O dalších až 600 milionů by mohl přijít od července do září, kdy by zařízení mělo být mimo provoz. Unipetrol by tak nemělo příliš bolet, že nevyrábí v době, kdy se marže z prodeje petrochemických výrobků drží na rekordních úrovních. Zatímco v předchozích letech se na petrochemických produktech vydělávalo kolem 600 eur za tunu, nyní je to 877 eur.

Unipetrol ve druhém kvartále prodal 183 tisíc tun těchto produktů, o rok dříve to bylo 442 tisíc tun. Udržet alespoň část výroby Unipetrolu pomohly dodávky etylenu potrubím z německé rafinerie v Leuně. Na havárie, které vyřadily z provozu 54 procent kapacit Unipetrolu, hodlá firma reagovat. „Budeme muset zlepšit systém bezpečnostního managementu, abychom těmto událostem předcházeli,“ říká nový generální ředitel a předseda představenstva Andrzej Modrzejewski.

Benzina posiluje, daří se i PKN Orlen
Benzina, která je součástí skupiny Unipetrol, zvýšila ve druhém čtvrtletí svůj podíl na maloobchodním trhu na 16,8 procenta. Pomohla jí především agresivnější cenová politika. Nyní se chystá na převzetí 68 čerpacích stanic od rakouské OMV. Jejich koupi už posvětily antimonopolní úřady v Rakousku a v Česku. První čtyři si Benzina přebere příští týden. /stu/

Celkově si polská PKN Orlen ve druhém čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 18 procent na 1,61 miliardy zlotých. K výsledku jí pomohlo pojistné plnění za požár v zařízeních českého Unipetrolu, který polská skupina vlastní. Lepší byl i provozní zisk EBIT LIFO, který nezahrnuje dopady výkyvů cen ropy, jenž dosáhl 2,09 miliardy zlotých. /čtk/

Unipetrol po deseti letech opět získal Neratovickou Spolanu