Úřad otevřel Dienstlovi cestu k zapovězenému uhlí

Letos rypadlo prošlo generální opravou za zhruba 103 milionů korun a teď se vydalo na cestu do Slatinic na jižním okraji Mostu. Tam se těžilo v menším měřítku už před dvaceti lety a místo dokonce prošlo částečnou rekultivací, vloni ale Czech Coalu povolil báňský úřad ho znovu přetěžit.

Letos rypadlo prošlo generální opravou za zhruba 103 milionů korun a teď se vydalo na cestu do Slatinic na jižním okraji Mostu. Tam se těžilo v menším měřítku už před dvaceti lety a místo dokonce prošlo částečnou rekultivací, vloni ale Czech Coalu povolil báňský úřad ho znovu přetěžit. Zdroj: CTK

Padla další bariéra, která až dosud znemožňovala Litvínovské uhelné vytěžit až dvacet milionů tun hnědého uhlí z bočních svahů svého lomu ČSA. Obvodní báňský úřad v Mostě rozhodl, že ve dvou ochranných pilířích, které chrání zámek Jezeří a obec Černice před zničením, se bude moci těžit hlubinnou metodou chodbicování. Až dosud podmínky obou pilířů jakoukoli těžbu zakazovaly.

Pokud bude chtít Litvínovská uhelná, částečně ovládaná podnikatelem Janem Dienstlem, uhlí získat, čeká ji splnění řady podmínek. Před samotnou žádostí o povolení k hornické činnosti bude muset předložit dva nezávislé znalecké posudky, které prokážou, že těžba nenaruší stabilitu pilířů. Báňský úřad také vyšel vstříc městu Horní Jiřetín a Občanskému sdružení Kořeny, které požadovaly omezit těžbu dodatečnými podmínkami.

Hlubinná těžba se nesmí podle rozhodnutí úřadu přiblížit na méně než 300 metrů k ochrannému pásmu Černic a Jezeří, jak ho stanovil stavební úřad v letech 1991 a 1993. Tato linie bude nově zakreslena do důlní mapy lomu ČSA. „Litvínovská uhelná bude postupovat v souladu s podmínkami, které úřad stanovil. Možnost hlubinné těžby pomůže udržet pracovní místa, která by jinak musela být vzhledem k útlumu těžby zrušena,“ vysvětluje Gabriela Benešová, mluvčí Litvínovské uhelné.

Teď běží dvoutýdenní lhůta na odvolání proti tomuto rozhodnutí. Pokud nikdo námitky nevznese, může Litvínovská uhelná začít připravovat žádost o povolení k hornické činnosti. Zdržení ještě může způsobit posouzení vlivu těžby na životní prostředí. Trvat může až rok.