Ústavní soud znovu oživil spor o větrné elektrárny v Ústeckém kraji

větrná elektrárna

větrná elektrárna Zdroj: CEZ

Spor o stavbu větrných elektráren v Ústeckém kraji pokračuje. Ústavní soud rozhodl, že Nejvyšší správní soud vyřešil stížnost obce Petrovice na přílišnou regulaci výstavby větrných elektráren v tomto kraji v rozporu s předchozími rozhodnutími tohoto soudu.

Šance obce Petrovice na výstavbu větrných elektráren vyrostly. „V postupu Nejvyššího správního soudu jsme shledali porušení práva na spravedlivý proces, potažmo i porušení práva na zákonného soudce,“ uvedl soudce zpravodaj Ludvík David. Rozsudek, který stavbu zakazuje proto musí být zrušen, podotkl David.

Obec Petrovice žádala zrušení části zásad územního rozvoje Ústeckého kraje, protože podle jejího názoru znemožňují výstavbu nových větrných elektráren. „Vadí nám zejména zásady, které zakazují výstavbu v dvoukilometrovém pásmu kolem rekreačních objektů a v tříkilometrové zóně kolem všech zastavěných území. Vzali jsme do ruky kružítko a zkusili zjistit, kde na katastru obce můžeme stavět? Výsledek? Téměř nikde,“ řekl starosta Petrovic Zdeněk Kutina.

Soud měřil různým metrem

Právníci obce a potenciálních investorů se obrátili na Ústavní soud proto, že v podobných stížnostech u jiných krajů rozhodl Nejvyšší správní soud jinak. V minulosti si na přílišnou regulaci stěžovaly obce na Vysočině, v Plzeňském, Moravskoslezském a Karlovarském kraji. Soud jim vyhověl a přílišnou regulaci zmírnil.

Přísné regule Ústeckého kraje se odvíjejí od plánů soukromých investorů, protože v Krušných Horách mělo vyrůst až 600 větrných elektráren. Podle studie, kterou si kraj nechal zpracovat, by byl tento počet nevhodný a počet sloupů s vrtulemi by neměl přesáhnout stovku.

Plošný zákaz

U Petrovic už dvě větrné elektrárny stojí, cílem je postavit zhruba dvacet větrných elektráren. Obec si slibuje zejména příjem peněz do obecní pokladny. „Je to určitě menší zlo než fotovoltaické elektrárny, které zabírají pole nevzhlednými panely. Z našich zkušeností víme, že větrné elektrárny neškodí životnímu prostředí,“ doplnil Kutina. V místním referendu většina obyvatel vesnice výstavbu podpořila.

Názory na větrné elektrárny se v Česku různí. Některé obce se jejich výstavbě brání v obavě, že vrtule na vysokých sloupech zkazí ráz krajiny. Některá občanská sdružení v Ústeckém kraji se obávají, že vzhled nejvyšších partií Krušnohoří bude narušen. Na druhé straně ekologové větrné elektrárny v zásadě podporují jako vhodný zdroj obnovitelné energie. „Měly by se stavět. Jde o čistý zdroj velkého množství elektřiny. Samozřejmě že je nutné se vyhnout Národním parkům a chráněnným lokalitám,“ řekl Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha. Podle něj je však nutné každý případ posoudit zvlášť a ne přistupovat k řešení problému plošným zákazem, jak to udělal Ústecký kraj.