V Čakovicích otevřeli novou továrnu na safírové monokrystaly

Továrna na umělý safír v Čakovicích

Továrna na umělý safír v Čakovicích Zdroj: Essential Communication

V průmyslové zóně v pražských Čakovicích otevřeli novou továrnu na výrobu safírového monokrystalu. Prvotní investice do mezinárodního projektu přesáhla 75 milionů korun, v počátku tu vznikne 25 pracovních míst.

„Je to projekt mezinárodní. Používáme tady technické vymoženosti a nápady, které vznikly v Rusku před mnoha desítkami let. Na Ukrajině bylo vyrobeno vybavení, díky kterému bylo možné tyto nápady uvést do praxe. Napájecí zdroje dodala švédská společnost KraftPowercon,“ řekl obchodní zástupce Ruské federace v ČR Alexander Turov.

Investorem projektu je společnost Aled-Praha, projekt podpořila Evropsko-Ruská Banka. Celková výše investic do první výrobní linky přesáhla 75 milionů korun.

Produkce bude využívána především k výrobě umělých safírů, odolných vůči mechanickým a chemickým vlivům. Ty nalézají své uplatnění například v hodinářství a přístrojové technice.

Šperky to nejsou

Umělé safíry jsou používány při výrobě zrcátek pro čtení čárových kódů na pokladnách v hypermarketech, ve skenerech, mobilních telefonech a dalších zařízeních. Technologii, na které je založena výroba v nové čakovické továrně, vynalezl v roce 1938 ruský vědec Alexander Stěpanov. Základem metody je proces postupného vakuového pěstování monokrystalů různé formy z oxidu hlinitého (Al2O3) ve speciální komoře při teplotě okolo 2050 stupňů Сelsia.

Vybavení pro továrnu dodala ukrajinská společnost CKBM Doněck, která tuto techniku rozvíjí už více než 70 let. Její zařízení jsou používána ve Švýcarsku, Polsku, Německu, Japonsku a celé řadě dalších zemí.