V Japonsku funguje jediný jaderný reaktor

Jaderná elektrárna Fukušima

Jaderná elektrárna Fukušima Zdroj: reuters

Japonsko rok po přírodní katastrofě
Japonsko rok po přírodní katastrofě
Japonsko rok po přírodní katastrofě
Japonsko rok po přírodní katastrofě
Japonsko rok po přírodní katastrofě
7
Fotogalerie
Japonsku v létě hrozí nedostatek elektřiny. Kvůli údržbě byl v Japonsku odstaven další jaderný reaktor, a z 54 reaktorů v zemi tak funguje už jen jediný. Bezpečnostní obavy vyvolala katastrofa v atomové elektrárně Fukušima, kterou loni v březnu poškodilo zemětřesení a cunami.

Poslední fungující reaktor na severojaponském ostrově Hokkaidó by měl být vyřazen z provozu z důvodu pravidelné údržby počátkem května, a podle agentury AP se tím zvyšuje pravděpodobnost, že během horkých letních měsíců, kdy se v Japonsku ve velké míře používá klimatizace a roste spotřeba elektřiny, bude Japonsko sužovat nedostatek elektrické energie.

Nová odstávka se od dnešního rána týká reaktoru číslo 6 v komplexu Kašiwazaki-Kariwa, který je největší jadernou elektrárnou na souostroví. Tuto elektrárnu provozuje firma TEPCO, která je rovněž provozovatelem jaderného zařízení Fukušima, kde před rokem po katastrofě uniklo radioaktivní záření.

Japonské reaktory se každých 13 měsíců odstavují k pravidelné kontrole. Vzhledem ke zvýšeným obavám z jaderné havárie po krizi ve Fukušimě nebyl žádný z reaktorů odstavených k údržbě po loňském zemětřesení znovu uveden do provozu. Časový plán pro obnovu fungování japonských jaderných elektráren je nejasný.

O budoucnosti jaderné energetiky ve světě čtěte:

Japonská vláda chce obnovit činnost reaktorů, jakmile projdou zátěžovými testy. Zátěžové testy se provádějí běžně v různých evropských zemích a jejich cílem je posoudit, nakolik je elektrárna schopna vydržet zemětřesení, cunami, bouře a další krizové situace. K obnově provozu musejí ale dát svolení také místní úřady, které se však pod tlakem veřejnosti zdráhají.

Policisté kontrolují, zda nikdo nevjíždí do dvacetikilometrové ochranné zóny kolem elektrárny FukušimaPolicisté kontrolují, zda nikdo nevjíždí do dvacetikilometrové ochranné zóny kolem elektrárny Fukušima|ctk

Před katastrofou v atomové elektrárně Fukušima, která byla největším světovým jaderným neštěstím za posledních 25 let, bylo Japonsko v dodávkách energie závislé z jedné třetiny na atomových elektrárnách.

Japonský premiér Jošihiko Noda slíbil snížit závislost Japonska na jaderné energii a chystá do léta připravit novou energetickou politiku. Zatím Japonsko spoléhá na elektrárny tepelné a zavedlo přísné omezování spotřeby energie.