V Rožné se dokončuje laboratoř pro výzkum úložišť jaderného odpadu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reprofoto

V uranovém dole Rožná bude do letošního jara dokončena podzemní laboratoř. Bude sloužit Správě úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) pro experimenty umožňující testovat chování hornin v podmínkách hlubinného úložiště pro vyhořelé jaderné palivo, které by mělo být v Česku postaveno do roku 2065, řekl ředitel správy úložišť Jiří Slovák.

Podzemní výzkumné pracoviště (PVP) Bukov se nachází poblíž Kraví hory, jedné ze sedmi lokalit v Česku, v nichž se SÚRAO letos chystá zahájit první etapu průzkumných prací pro úložiště. Podle místních odpůrců úložiště kvůli laboratoři roste riziko, že tento trvalý sklad na jaderný odpad vznikne právě na Žďársku.

Zástupci státu tyto obavy na dnešní tiskové konferenci v areálu dolu Rožná odmítli. „To opravdu neznamená, že Kraví hora po důkladném vyhodnocení bude shledána jako ta nejlepší lokalita,“ řekla Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB).

Výzkumné pracoviště vzniká více než půl kilometru pod povrchem. Ražba těchto prostor byla zahájena v roce 2013, podle Slováka zatím stála 78 milionů korun.

Náklady na provoz pracoviště a výzkumné práce, které by v něm měly být prováděny do roku 2025, ředitel správy úložišť odhadl v součtu do jedné miliardy. Peníze půjdou z takzvaného jaderného účtu, na který přispívají všichni původci jaderného odpadu.

Smysluplnost pracoviště v dnešní tiskové zprávě zpochybnili Edvard Sequens z ekologického sdružení Calla a Martin Schenk, předseda spolku Nechceme úložiště Kraví hora.

Uvedli, že podporují investice do výzkumu zaměřeného na řešení problému jaderných odpadů. „Avšak projekt PVP Bukov vzbuzuje pochyby z hlediska ekonomiky, skutečné přínosnosti záměru i souladu se zákonem,“ tvrdí.

Finální lokalitu pro stavbu trvalého úložiště by mělo SÚRAO vybrat do roku 2025. „Je jasná vůle vlády, že pokud se bude budovat trvalé úložiště, tak musí být dohoda se zainteresovanými obcemi,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) při dnešní návštěvě dolu.

Náklady prý dosáhnou až dvou miliard

Náklady z veřejných prostředků na vybudování pracoviště, jeho provoz a výzkum do roku 2030 mají podle odpůrců úložiště činit skoro 1,8 miliardy korun. Uvedli to s odkazem na podklady, které má projednat vláda. „Částka 1,5 miliardy byla v minulosti plánovaná, pokud by takové pracoviště mělo vzniknout na 'zelené louce'“ řekl k tomu Slovák.

V Rožné by příští rok měla skončit těžba uranu. Podle Schenka se vybudováním laboratoře protahuje závislost regionu na důlní činnosti.

Stát by se prý měl raději zaměřit na posílení investic do průmyslové zóny nedaleké Bystřice nad Pernštejnem a na rekvalifikování zaměstnanců dolu. Ministr Mládek uvedl, že opatření na pomoc regionu v souvislosti s útlumem těžby uranu jsou připravená a vláda je projedná zřejmě příští středu.