Válka o uhlí: Křetínský tahá německý trumf

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: mibrag.de

Energetický a průmyslový holding v čele s podnikatelem Danielem Křetínským se ve válce o uhlí s těžařskou společností Czech Coal Pavla Tykače rozhodl pro úder, o jehož účinnosti se dosud spíše pochybovalo. EPH už podniká kroky, jež mají Elektrárnám Opatovice, kterým Czech Coal vypověděl smlouvy, zajistit uhlí z Německa. Konkrétně z dolů Mibrag, které ovládá holding Křetínského, Petra Kellnera a Patrika Tkáče.

„Sondujeme všechny alternativní možnosti,“ uvedl mluvčí EPH Martin Maňák s tím, že žádná konkrétní smlouva o přepravě uhlí z východoněmeckého Mibragu do Opatovic neexistuje. Podle dostupných informací ovšem EPH zjišťuje možnosti u přepravních firem. „Byli jsme osloveni, podali jsme nabídku do soutěže a máme zájem,“ potvrdil mluvčí ČD Cargo Jakub Ptačinský. Právě ČD Cargo dosud zajišťovalo přepravu uhlí do východočeských Opatovic ze severočeského Czech Coalu.

Odborníci o nasazení německého uhlí zatím spíše pochybovali, protože má rozdílné parametry a jeho využití by bylo komplikované především kvůli vysokým nákladům na dopravu do Opatovic. Křetínský je ale podle všeho připraven k dočasným obětem v souboji s Tykačem o cenu hnědého uhlí. Czech Coal totiž potřebuje odbytiště a na to mohou jeho soupeři z EPH a ČEZ sázet.

„Po vypovězení kontraktu pro Elektrárny Opatovice má dnes Czech Coal na příští rok smluvně zajištěn odbyt pouhých 550 tisíc tun hnědého uhlí,“ uvedl odborný server Energostat s tím, že těžba dříve dosahovala 14 milionů tun. Nyní záleží na tom, zda se Czech Coal dohodne s tuzemskou energetickou jedničkou ČEZ na dodávkách uhlí do elektrárny Počerady. Ve hře je i varianta, že by Tykačova společnost Počerady koupila.

Společnost Czech Coal, která vypověděla Opatovicím smlouvu kvůli sporům o pohledávky s EPH, mezitím opakuje, že je nadále připravena dodávat na východ Čech hnědé uhlí v omezeném množství čistě pro výrobu tepla a teplé vody. „Tato nabídka stále platí včetně závazku dodávat uhlí za cenu, která platila před odstoupením od smlouvy,“ uvedla firma Czech Coal ve svém prohlášení.

Teplárny – mezi něž patří právě také Opatovice – na druhé straně dlouhodobě upozorňují, že kombinovaná výroba elektřiny a tepla je sice velmi účinná z hlediska využití suroviny, ale ekonomicky se nevyplácí. Stávající ceny tepla je tak možné udržovat i díky samostatné, kondenzační výrobě elektřiny.

Ministerstvo průmyslu se již rozhodlo tento problém řešit, prosazuje právě vyšší podporu kombinované výroby a penalizaci málo účinné samostatné výroby elektřiny. Zatím je ale nejisté, jak budou konkrétní opatření vypadat.

Účastníci bitvy o uhlí z Czech CoalÚčastníci bitvy o uhlí z Czech Coal | E15

Německé doly Mibrag, z nichž hodlá Křetínský uhlí do Elektrárny Opatovice dovážet, už fakticky stoprocentně ovládá EPH. Svoji polovinu dolů mu totiž prodala společnost ČEZ.

Ještě v době, kdy ji vlastnila, si s „kartou Mibrag“ pohrával také bývalý šéf ČEZ Martin Roman. „Pokud uhlí v České republice zdraží, vyplatí se ho vozit z Německa,“ řekl Roman v rozhovoru pro deník E15 na začátku roku 2011. Tehdy to bylo vnímáno spíše jako hrozba Tykačovi.