Strnadova CSG loni zdvojnásobila zisk a překonala rekord, díky dodávkám do zemí NATO

Růst CSG byl v roce 2023 zejména výrobou velkorážové munice a produkcí vojenské pozemní techniky. Na snímku proletecký systém na podvozku Tatra Trucks ze skupiny CSG.

Růst CSG byl v roce 2023 zejména výrobou velkorážové munice a produkcí vojenské pozemní techniky. Na snímku proletecký systém na podvozku Tatra Trucks ze skupiny CSG. Zdroj: MilitaryLeak.com

Tržby průmyslově-technologického holdingu Czechoslovak Group (CSG) se loni zvedly na 1,73 miliardy eur. To představuje oproti roku 2022 nárůst přes sedmdesát procent. Hrubý provozní zisk EBITDA činí 439 milionů eur a meziročně také vzrostl více než dvojnásobně. Dvě třetiny tržeb CSG tvoří zbrojní dodávky členským státům NATO, zbylá třetina především Ukrajině, Indonésii, Vietnamu a Maroku.

Růst CSG byl v roce 2023 podle člena představenstva a finančního ředitele skupiny Zdeňka Juráka tažen zejména dvěma strategickými obory, v nichž uskupení dlouhodobě působí, konkrétně výrobou velkorážové munice a produkcí vojenské pozemní techniky.

„V obou případech se jedná o zdravý organický růst, kterého jsme docílili jednak díky sílící poptávce, jednak zásluhou našich investic do rozšiřování výrobních kapacit a zvyšování produktivity práce. Při tom jsme dokázali udržet silnou kapitálovou pozici při současném snižování celkové zadluženosti,“ říká Jurák.

Vzhledem k rostoucímu významu obranného průmyslu a posilování obranných rozpočtů ve světě vidí potenciál k pokračujícímu růstu tržeb CSG v jejích klíčových segmentech i v následujících letech. Důvodem bude nadále vysoká poptávka nejen Ukrajiny, ale i evropských členů NATO po velkorážové munici do děl a tanků a také po obrněné technice nebo těžkých terénních vozech.

Do výsledků CSG za loňský rok se výrazně promítlo také plné začlenění 70procentního podílu italské muniční továrny Fiocchi Munizioni s pobočkami ve Spojených státech a Velké Británii. Výroba malorážového střeliva převážně pro sportovce a lovce tvořila jednu pětinu tržeb skupiny Michala Strnada.

CSG podle Juráka většinu zisku reinvestuje, přímo do nových hal nebo strojních linek jde přes sto milionů eur. Peníze slouží také na nábor nových zaměstnanců. 

Rozšiřování kapacit se týká produkce střelného prachu ve španělské Granadě a velkorážové munice ve slovenské firmě MSM Group, která patří CSG. Další investice míří do pardubické společnosti Retia, která je zaměřena na radary a elektroniku, kterou vybavuje obrněná kolová vozidla Pandur a Titus.  

„Udržujeme silnou kapitálovou pozici celé skupiny CSG, která je schopna svým partnerům garantovat dodávky,“ zdůraznil Jurák.

Aktuálně se vojenská výroba podílí na výsledcích CSG ze 70 procent, zbytek tvoří dodávky sportovních a loveckých nábojů a také letecká výroba nebo dodávky těžké techniky pro lesnický průmysl.