Ve Světlé staví u věznice střeženou továrnu pro odsouzené ženy

základní kámen výrobní haly u věznice ve Světlé nad Sázavou

základní kámen výrobní haly u věznice ve Světlé nad Sázavou Zdroj: ctk

U věznice ve Světlé nad Sázavou bude v červnu příštího roku otevřen nový závod belgického výrobce cukrovinek, který zaměstná 200 odsouzených žen. Bude to střežené pracoviště propojené koridorem přímo s areálem věznice. Díky tomu tam budou moci pracovat i ženy odsouzené za závažnou trestnou činnost, které nemohou za prací ven z věznice.

„Zájem Vězeňské služby a soukromého investora se takto prolíná poprvé,“ řekl generální ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek při dnešním poklepání základního kamene závodu.

„Tento základní kámen symbolicky ukazuje i cestu, kterou chceme jít. Chceme zaměstnat víc vězňů uvnitř našich věznic,“ řekl Ondrášek. Uvedl, že v Česku je ve vězení 20500 lidí. Z těch, kteří mohou pracovat, jich je zaměstnáno mezi 50 až 60 procenty. Několik tisíc vězňů ale kvůli ochraně společnosti nelze pustit do práce mimo věznice. „Proto ideální směr je vytvářet pracovní podmínky a stavět výrobní haly především uvnitř věznic,“ řekl. Ve Světlé kvůli tomu byla povolena stavba atypického průchodu do závodu probouráním ochranné zdi věznice.

Ondrášek: Chceme zaměstnat víc vězňů uvnitř našich věznic

Ve světelské věznici je 745 odsouzených. Do práce chodí 313 žen, tedy asi 70 procent těch, které mohou pracovat. Dojíždějí do Kosteleckých uzenin, dřevozpracující firmy v Jitkově a do firmy Jipocar u Jihlavy, kde kupříkladu obsluhují mycí linky.

Více než stovka žen už je zaměstnána v humpoleckém závodě belgické firmy Lion Products, která se nyní chystá postavit svůj nový závod na balení cukrovinek v průmyslové zóně u věznice; tento závod bude fungovat pod názvem Levimo. Pozemky koupila firma od města v roce 2007, stavbu ale podle jednatele Jana Liona odkládala kvůli ekonomické krizi. Kromě odsouzených by v novém závodě mělo pracovat 40 civilních zaměstnanců.

Odpadnou problémy s dopravou na místo výkonu práce

Podle ředitelky věznice Gabriely Slovákové v novém závodě budou pracovat i odsouzené ženy, které nelze pustit z věznice. Navíc odpadnou problémy s dopravou odsouzených na pracoviště v Humpolci a s tím spojeným dohledem. Odsouzených za závažnou trestnou činnost podle mluvčí věznice Evy Hodné přibývá, ve světelské věznici už tvoří více než polovinu. Jsou mezi nimi i vražedkyně. Pro tyto odsouzené je práce málo. V areálu věznice je zaměstnáno několik desítek žen, kupříkladu kompletují listovní zásilky nebo pracují jako uklízečky, kuchařky či skladnice.

Měsíční mzda odsouzených ve Světlé se pohybuje mezi 5500 až 6000 korun. Z této částky se ještě odčítá náhrada za pobyt ve věznici. U vězňů, kteří práci odmítnou, vymáhá Vězeňská služba tuto částku jako pohledávku. Takových vězňů je prý ale v celém Česku jen několik desítek.

Vězení jako past. Tuzemské věznice jsou zatepleny hořlavým polysterenem