Ve Švýcarsku padla obvinění z praní špinavých peněz. Stopy vedou k MUS

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reprofoto

Sedm lidí obvinila švýcarská prokuratura z finančních machinací, které souvisejí s jednou z největších českých energetických firem. Informuje o tom v pondělí agentura AFP s tím, že většinu obviněných tvoří Češi. Název energetické společnosti odmítají švýcarské úřady zveřejnit, podle informací ČTK ale jde o případ privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS).

Švýcarská justice se totiž o kauzu privatizace MUS již delší dobu intenzivně zajímá. Server iHNned.cz v březnu 2009 uvedl, že vyšetřováno bylo šest Čechů a Belgičan. Podle dřívějších informací týdeníku Euro by se případ měl týkat Antonína Koláčka, Luboše Měkoty, Marka Čmejly, Oldřicha Klimeckého, Petra Krause, Jiřího Diviše a Jacquesa de Groota.

Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že ze společnosti byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. Podle vyšetřovatelů bylo v rámci vyšetřování zablokováno kolem 600 milionů švýcarských franků (téměř 12,2 miliardy korun).

Generální prokuratura za šest let nashromáždila dostatek důkazů, aby obvinila vedení energetické společnosti z toho, že v řadě zemí včetně Švýcarska vytvořilo „důmyslnou strukturu s cílem přisvojit si firemní majetek“.

Podle švýcarské prokuratury tak obvinění mohli převzít společnost, „aniž by utratili jediný cent“. Významnou část zpronevěřeného jmění převedli do Švýcarska, aby ho tam legalizovali. „V souvislosti s těmito aktivitami bylo identifikováno již zhruba 100 bankovních účtů,“ citoval z prohlášení prokuratury portál swissinfo.ch. Švýcarské úřady na nich zmrazily již zhruba 600 milionů franků (12,2 miliardy korun).

Obžaloba tak zahrnuje skutky kvalifikované jako praní špinavých peněz, nekalá správa, podvod a falšování listin. Obžalovací spis byl podle prokuratury v Bernu předán spolkovému trestnímu soudu v Bellinzoně.

Mostecká uhelná společnost, předchůdce Mostecké uhelné, a.s., vznikla v listopadu 1993 spojením bývalých státních podniků Doly a úpravny Komořany, Doly Ležáky a Doly Hlubina. Společnost několikrát změnila vlastníka. V roce 1998 v ní největší podíl patřil Appian Group. V roce 2003 ji od investičního fondu Appian Central Europe Development Investment Funds PCC Limited koupili Antonín Koláček (40 procent), Luboš Měkota (40 procent), Petr Pudil (deset procent) a Vasil Bobela (deset procent), v roce 2006 podíly převedli na firmu Czech Coal N. V., registrovanou v Nizozemsku. Ve stejném roce odkoupil menšinový podíl prostřednictvím kyperské společnosti Indoverse Czech Coal Investments Limited podnikatel Pavel Tykač.