Vědci posunuli účinnost solárních elektráren k 50 procentům

Koncentrační solární elektrárna v Egyptě

Koncentrační solární elektrárna v Egyptě Zdroj: Dii

Hon na zvyšování účinnosti solárních článků, které ze slunečního světla vyrábějí elektřinu, úspěšně pokračuje. Po třech letech výzkumu se němečtí a francouzští vědci mohou pochlubit novým světovým rekordem. Díky nové struktuře solárního článku, který obsahuje čtyři dílčí fotovoltaické články, dosáhli účinnosti přeměny světelné energie na elektrickou ve výši 44,7 procenta.

„Je to důležitý krok k dalšímu snižování ceny elektřiny z fotovoltaických elektráren. Objev nám umožní se přiblížit cílové účinnosti ve výši 50 procent,“ stojí v prohlášení vědců z Frauenhofer Institute for Solar Energy Systems, Soitec, CEA-Leti a berlínského Helmholtz Center.

U zájemců o účinnou solární elektrárnu na rodinný domek, která by jim zajistila energetickou nezávislost v Česku, však výsledek německo-francouzského týmu příliš nadšení nevzbudí. Objev se týká vysoce výkonných solárních článků, které se používají v takzvaných koncentračních elektrárnách. Ty má smysl stavět jen v jižních zemích s dostatečným přímým slunečním svitem.

Koncentrační elektrárny používají speciální čočky a zakřivená zrcadla, kterými soustředí dopadající paprsky na jedno místo, kde se nachází vysoce výkonný solární článek. Pak lze dosáhnout i účinnější přeměny koncentrované světelné energie na elektřinu.

V jižních zemích jsou koncentrační elektrárny výhodné, protože jsou při stejném výkonu levnější než klasické solární panely. Důvodem je především menší plocha drahých solárních článků a větší účinnost, která se pohybuje kolem dvojnásobku plochých panelů.

Technologie, kterou němečtí a francouzští výzkumníci použili, byla původně vyvinuta pro použití ve vesmíru. Jejich vysoká účinnost plyne z konstrukce, kdy jednotlivé dílčí články jsou vyrobeny z různých polovodičových materiálů. Každý je citlivý na jinou vlnovou délku dopadajícího světla. Společně pak dokážou využít více světla než klasické křemíkové panely. Jeden z členů výzkumného konsorcia, společnost Soitec, vyrábí moduly pro koncentrační elektrárny. Dosud je instalovala v osmnácti zemích, mezi něž patří Itálie, Francie, Jižní Afrika a Kalifornie.