Velké plány: Čína chce za 15 let zpětinásobit výkon jaderných elektráren

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY SA 2.0: IAEA Imagebank via Flickr

Celkový výkon jaderné energetiky v Číně by měl do roku 2030 dosáhnout 120 až 150 gigawattů (GW), což je čtyř až pětinásobek současného stavu. To by v příštích 15 letech znamenalo stavět osm až deset jaderných bloků ročně, uvedla dnes organizace CGN Power, která je v Číně přední společností v tomto oboru.

Jádro se na výrobě elektrické energie v Číně v současné době podílí méně než dvěma procenty, Peking ale plánuje jeho podíl výrazně zvýšit.

Jsme přesvědčeni, že příštích 15 let bude obdobím příležitostí pro rozvoj čínské jaderné energetiky,“ uvedla CGN v dnešní výroční zprávě. Čína zatím oficiální cíl pro jadernou energetiku na rok 2030 nestanovila. Do roku 2020 chce ale zvýšit její instalovaný výkon o 58 GW ze zhruba 28 GW na konci loňského roku.

Program trpí odklady

Šéf společnosti China National Nuclear Corporation (CNNC), která je konkurentem CGN, minulý týden agentuře Reuters řekl, že Čína by cíl pro rok 2020 nemusela splnit. Nyní se do konce desetiletí plánuje dokončit výstavba jen 53 GW.

Ambiciózní čínský jaderný program trpí v poslední době odkládáním výstavby. V roce 2011 bylo schvalování nových bloků na tři roky odloženo kvůli hloubkové bezpečnostní inspekci všech jaderných zařízení po havárii japonské elektrárny Fukušima.

K dalším odkladům vedlo rozhodnutí přejít na bezpečnější, avšak dosud plně neotestovanou technologii reaktorů „třetí generace“. CGN uvedla, že instalace jejího prvního reaktoru typu EPR, který projektovala francouzská společnost Areva, byla odložena z letošního na příští rok.