Většina studentů technických oborů neví, co je Průmysl 4.0, ukázal průzkum

Veletrh CeBIT 2015

Veletrh CeBIT 2015 Zdroj: CTK

Veletrh CeBIT 2015
Robotický bankovní poradce
Ilustrační foto
Robotická ruka
5
Fotogalerie

Trh práce čeká v brzké budoucnosti zásadní změna. To, s čím se bude muset vyrovnat, je digitalizace ekonomiky. Na příchod takzvaného Průmyslu 4.0 ale studenty technických oborů málokdo chystá. Polovina studentů o tomto trendu nikdy neslyšela. Vyplývá to z průzkumu firem DEL a BDO.

Neznalost pojmu výzkumníky překvapila. „Téměř šedesát procent o něm předtím nikdy neslyšelo a ti, kteří ano, neví, co znamená,“ říká Petr Kymlička, partner společnosti BDO.

Konkrétní povědomí o Průmyslu 4.0 má jen každý pátý student technických oborů. „Ukazuje se, že studenti nemají úplně jasnou představu, co průmysl 4.0 v praxi obnáší. Je tak zřejmé i určité odtržení teorie školních osnov od reality. Část studentů sice správně zmiňuje digitalizaci a automatizaci, ale při pohledu na celou skupinu jsou znalosti Průmyslu 4.0 podprůměrné,“ vyhodnotil situaci šéf společnosti DEL Jiří Kabelka.

O moc lépe v průzkumu nedopadli ani manažeři. Česká republika se sice považuje za jednu z nejprůmyslovějších zemí Evropy, ale skoro třetina oslovených manažerů uvedla, že nikdy o Průmyslu 4.0 neslyšela a jen polovina tento pojem zná a ví, co znamená.

„Respondenti, kteří uvedli, že vědí, co pojem znamená, jej nejčastěji popisovali jako využívání moderních technologií, digitalizaci, automatizaci či robotizaci,“ popsal Kymlička. Trend Průmysl 4.0 je přesně definován jako komplexní digitalizace, s ní související automatizaci výroby a změny na trhu práce spojeném s robotizací. 

„Roboti v roli pracovní síly přibývají, ale lidé také. Náš výzkum ukazuje, že většina zaměstnavatelů plánuje v důsledku automatizace zvýšit či udržet počet zaměstnanců. Technologie nezmizí a my jakožto lídři musíme vymyslet, jak propojovat lidi a stroje,“ uvedla k situaci v Průmyslu 4.0 generální ředitelka personální agentury ManpowerGroup Jaroslava Rezlerová.

Společnosti, které digitalizují a jdou cestou Průmyslu 4.0, rostou, a tento růst vytváří nové typy zaměstnání. Firmy, které využívají automatizaci a postupují v digitální proměně, také s největší jistotou tvrdí, že budou zvyšovat počty zaměstnanců. Globálně dvacet čtyři procent těchto firem očekává, že v nadcházejících dvou letech vytvoří nová pracovní místa. Pouze 12 procent firem procházejících automatizací tvrdí, že budou snižovat stavy, zatímco 3 procenta si ještě nejsou jistá, co jim budoucnost přinese.

Automatizace také mění dovednosti, které firmy u svých pracovníků potřebují, ovšem rychlost, s níž k tomu na pracovních pozicích ve firmách dochází, je rozličná. Ale poptávka po IT dovednostech celosvětově rychle roste. „Dostupnost technologických talentů je stále horší a vzdělání a zkušenosti požadované zaměstnavateli vůbec neodpovídají tomu, jaké profily uchazečů jsou na trhu k dispozici. Například v USA 86 procent pracovních nabídek v IT vyžaduje bakalářské vzdělání v matematické informatice, ovšem má jej pouze 43 procent IT pracovníků," doplnila Rezková.