Vitásková by měla odstoupit z funkce, shodly se oborové organizace

Alena Vitásková

Alena Vitásková Zdroj: ctk

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková by měla odstoupit z funkce. Shodla se na tom většina oslovených zástupců oborových asociací a analytiků. Brněnský krajský soud dnes nepravomocně poslal Vitáskovou na 8,5 roku do vězení s ostrahou za to, že dvě solární elektrárny v Chomutově dostaly od úřadu neoprávněně licence pro provoz. Šéfka ERÚ uvedla, že se cítí nevinná, proti rozhodnutí se odvolá a na svou funkci rezignovat nehodlá.

„Už ve chvíli, kdy ji někdo obvinil, měla z morálního hlediska odstoupit. Nyní již je pět nebo deset minut po dvanácté,“ řekl výkonný ředitel České fotovoltaické asociace Petr Maule. Vitásková by podle něj neměla čekat na vykonatelnost rozsudku a měla by odstoupit ihned.

Podle výkonného ředitele Aliance pro energetickou soběstačnost Martina Sedláka je rozhodnutí soudu třeba respektovat. „Státní zástupce měl svůj návrh na obžalobu podloženou desítkami stran podrobné argumentace. Vzhledem k tomu, že nejde o jediné vyšetřování působení Aleny Vitáskové ve funkci, měla by zvážit své setrvání na nezávislém regulačním úřadu,“ uvedl.

Podotkl, že podle něj je zarážející linka, kterou se Vitásková před veřejností obhajuje. „Mimo jiné tvrdí, že je nevinná, protože je souzena za věci, které se staly před jejím příchodem do funkce. Jenže její vina podle státního zástupce spočívá až v následném ovlivnění procesu, který měl vést k odebrání licence,“ uvedl Sedlák.

Vitásková by měla v úřadu skončit také podle Solární asociace. „Obecně. Člověk, který je stíhán v souvislosti s výkonem své funkce by měl ve funkci skončit,“ řekl dnes mluvčí asociace Miloš Cihelka. O krocích Vitáskové v čele úřadu podle něj vznikají pochybnosti, zda nejsou účelové. „Neříkám, že jsou a byly, ale podezření vzniká už v principu,“ dodal Cihelka.

Podle analytika z nezávislého centra Glopolis Vojtěcha Koteckého je třeba rozlišovat mezi debatou o tom, jaká by měla být správná politika regulátora, a kroky, které jsou za hranicí trestního zákona.

„Ať už si myslí kdokoliv cokoliv o tom, co předsedkyně ERÚ dělala ve své pravomoci. V každém případě nemůže porušovat pravidla a ohýbat rozhodnutí ve prospěch někoho konkrétního, pokud to udělá a překročí při tom zákon, máme tady soudy, aby rozhodly,“ řekl Kotecký. Vitásková by podle něj měla zvážit, zda jako regulátor, byť odsouzený nepravomocně, nesnižuje důvěru u trhu a spotřebitelů v nezávislost a spravedlivé rozhodování úřadu.

Energetický specialista ekologické organizace Hnutí Duha Martin Mikeska dodal, že podle služebního zákona by měla předsedkyně odstoupit úřad v tomto měsíci. Připustil, že kauza ERÚ poškozuje. O tom, zda funkce šéfa ERÚ spadá pod služební zákon, zatím není jasno.

Dnešní nepravomocný rozsudek naopak není důvodem k odstoupení Vitáskové podle předsedy Českého sdružení pro biomasu (CZ Biom) Jana Habarta. „Je třeba počkat na rozhodnutí odvolacího soudu,“ řekl.

Profil plynárenské lady Vitáskové: proti všem, přesto zůstává