Vítkovice Steel spustila novou pec za 200 milionů, sníží emise i spotřebu

Nová pec válcovny Vítkovice Steel

Nová pec válcovny Vítkovice Steel Zdroj: CTK

Společnost Vítkovice Steel uvedla ve své válcovně Kvarto 3,5 v Ostravě do zkušebního provozu modernizovanou Narážecí pec číslo 2. Firma díky ní výrazně sníží emise především oxidů dusíku, ale také spotřebu zemního plynu. Zároveň jí to pomůže rozšířit výrobu plechů a přijmout nové zaměstnance. Novinářům to řekl předseda představenstva společnosti Dmitrij Ščuka. Investice má hodnotu 196 milionů korun, přičemž 125 milionů korun činila dotace.

Narážecí pec slouží k ohřevu bram (polotovarů), ze kterých se následně válcují plechy. „Modernizace spočívá zejména v tom, že jsme ji vybavili lepšími, efektivnějšími hořáky a systémem řízení, který dokáže optimalizovat spalovací podmínky,“ řekl ředitel projektové kanceláře Vítkovice Steel Václav Loučka. Pec byla v provozu od roku 1972. Zkušební provoz potrvá do konce června.

Spotřeba plynu se v modernizované peci sníží asi o 30 procent. Emise oxidů dusíku by měly klesnout téměř o 40 procent. „Emise byly zhruba 57,5 tuny za rok. Předpokládáme, že je snížíme na 35,5 tuny,“ řekl Loučka. Ščuka řekl, že výroba plechů by se měla zvýšit asi o 30 až 35 procent. Letos firma vyprodukuje kolem 420 tisíc tun plechu. „Nárůst výroby by se měl odrazit také v nárůstu zaměstnanosti,“ řekl předseda představenstva. Kolik lidí by podnik přijal, zatím neví.

Firma však už nové zaměstnance nabírá. Do konce roku potřebuje 50 lidí na další směnu na těžkou profilovou trať. Ke konci roku by společnost Vítkovice Steel měla mít přes 900 zaměstnanců. „Najít lidi je složité. Profese, jako jeřábníci, svářeči, tam pociťujeme největší nedostatek,“ řekl Ščuka.

Velké investice

Uvedl, že na příštích pět let chystá firma investice přesahující miliardu korun. „Je tam řada ekologických projektů menšího rozsahu. Máme taky připravené investice do těžké profilové tratě, to znamená výroby štětovnic, které by měly umožnit rozšíření portfolia a zvýšení objemu výroby,“ řekl předseda představenstva.

Zatím se neví, jak firma naloží s objektem ocelárny, kterou uzavřela letos na konci září. Ščuka řekl, že se připravují podklady pro akcionáře, jaké varianty by přicházely v úvahu a na kolik by přišlo případné zbourání a uvedení pozemku do použitelného stavu.

Firma si může pozemek nechat a využít ho pro sebe, nebo jej prodat. „Eventuálně by přicházel v úvahu společný projekt, kdy my bychom vložili pozemek a developer by tam třeba postavil nějaké objekty, které bychom společně provozovali,“ řekl Ščuka.

Společnost Vítkovice Steel patří skupině soukromých investorů, skrytých za společnostmi se sídlem na Kypru. Firmu koupili loni v dubnu od ruské ocelářské a těžařské skupiny Evraz Group, která ji vlastnila od roku 2005. Následně rozhodli o uzavření ztrátové ocelárny, z níž pak odešlo přes 270 lidí. Ostatní provozy fungují dál.