Většina lidí ze zavírané vítkovické ocelárny už má práci

Vítkovická ocelárna

Vítkovická ocelárna Zdroj: CTK

Po více než stu letech výroby dnes končí provoz ocelárny ve společnosti Vítkovice Steel. Pro výrobu oceli firmě vyprší integrované povolení. Ze 350 zaměstnanců, kteří ve ztrátové ocelárně pracují, si už nadpoloviční většina našla novou práci. Rekvalifikační program patří k nejzdařilejším v zemi, propouštěným ocelářům daly práci i další velké hutní firmy na Ostravsku.

„Naštěstí se uzavření ocelárny potkalo s lepšící se situací na trhu práce. Pořád ale platí, že v dodavatelských či servisních firmách je na každého zaměstnance ocelárny navázáno až pět dalších pracovních míst. Ta budou ohrožena,“ upozorňuje Zdeněk Kološ, předseda odborů ve Vítkovice Steel.

Přibližně padesát zaměstnanců ocelárny, kteří chtěli přejít do jiných provozů, ve firmě zůstane. Dalších padesát bude do konce roku pracovat v ocelárně na jejím odstavení a konzervaci. Část pracovníků si během léta rozebrali personalisté velkých ocelářských firem v Ostravě.

„Z ocelárny Vítkovice Steel přijmeme do našich provozů přibližně dvacet odborníků, pohovory zatím ještě probíhají. Zájem máme především o taviče a odlévače, ale také například o jeřábníky velkého jeřábu,“ říká Barbora Černá-Dvořáková, mluvčí ArcelorMittal Ostrava.

Přecházení zaměstnanců

Ze zavírané ocelárny a dalších dvou návazných firem přejde část pracovníků do blízké strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group. Práci propuštěným ocelářům nabídly také Třinecké železárny. „Ve Vítkovicích máme provoz Válcovna trub, která zaměstnává přibližně 700 pracovníků. K nim by mělo od října přibýt několik zaměstnanců, kteří přejdou z ocelárny Vítkovice Steel,“ potvrzuje Petra Jurásková, mluvčí Třineckých železáren.

Odboráři sociální program pro zaměstnance ocelárny označují jako nadstandardní. Odstupné se může podle odpracované doby vyhoupnout až na devatenáct průměrných měsíčních platů. „Tito starší zaměstnanci ovšem budou hledat novou práci nejhůře,“ upozorňuje Kološ.

Firma ve spolupráci s ostravskou krajskou pobočkou Úřadu práce nabídla zaměstnancům několik rekvalifikačních kurzů, dodává ředitelka ostravského úřadu práce Yvona Jungová. Oceláři mohli získat nový řidičský průkaz, zpravidla na nákladní automobil, či absolvovat svářečských kurz. „Kdo rekvalifikační kurz úspěšně ukončil, získal nárok na bonus k odstupnému ve výši dvou měsíčních platů,“ uvádí Kološ.

Samotné Vítkovice Steel nechtěly ukončení provozu před dnešním dnem komentovat. Už dříve firma uvedla, že uzavření ocelárny je nejlepší řešení pro udržení životaschopnosti zbytku společnosti. Kromě ocelárny mají Vítkovice Steel dvě válcovací trati, kde vyrábějí například plechy pro stavbu lodí. Do válcovny firma letos plánovala investovat 300 milionů korun. Ještě v roce 2007 ocelárna vyrobila 900 tisíc tun oceli. Loni se výroba pohybovala kolem 300 tisíc tun.

Historie ocelárny Vítkovice Steel
1908 Začala stavba předchůdce dnešní ocelárny
1913 První odpich oceli v nové ocelárně
1957 Kapacita ocelárny přesáhla jeden milion tun oceli ročně
1973 Po modernizaci na přelomu šedesátých a sedmdesátých let se kapacita vyšplhala na 1,5 milionu tun oceli za rok
1995 Zahájen provoz zařízení pro plynulé odlévání oceli
2001 Vznik Vítkovice Steel vyčleněním ze společnosti Vítkovice, a. s.
2005 Prodej Vítkovice Steel ruské společnosti Evraz za 7,05 miliardy korun
2014 Evraz prodal Vítkovice Steel za zhruba 1,7 miliardy korun dosud neznámým vlastníkům, kteří se ukrývají za pěti kyperskými společnostmi
2015 Ukončení provozu ocelárny Vítkovice Steel

Vládní zmocněnec Jiří Cienciala: Ostravsko má to nejhorší před sebou