Vláda má jaderný plán, chce dostavět Temelín i Dukovany. Zbývá najít finance

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Ministři schválili Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v Česku. Z pohledu státu je žádoucí neodkladně zahájit přípravu výstavby jednoho jaderného bloku v elektrárně Dukovany a jednoho bloku v elektrárně Temelín s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách. Zbývá dořešit, jak výstavbu nových bloků financovat.

„Abychom byli schopni zajistit energetickou soběstačnost a bezpečnost naší země, je nezbytné zahájit přípravu výstavby jednoho jaderného bloku v lokalitě Dukovany a jednoho bloku v lokalitě Temelín, a to s možností rozšíření na dva bloky v obou lokalitách,“ uvedl v tiskové zprávě ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Podle něj je z pohledu státu klíčová zejména z důvodu udržení kontinuity provozu výstavba bloku v Dukovanech a jeho spuštění do roku 2037.

Samotný plán, který vytvořila ministerstva průmyslu a financí, obsahuje tři základní varianty financování výstavby. Z pohledu státu je nejvíce preferovanou variantou investice prostřednictvím stávajícího majitele a provozovatele jaderných elektráren, kterým je energetická firma ČEZ, popřípadě její dceřinou společností.

Dukovany má zaplatit sám ČEZ

Právě variantu výstavby pod vedením nové dceřiné společnosti firmy ČEZ označil několikrát za nejpravděpodobnější scénář i Mládek a při květnové návštěvě elektrárny Dukovany ji podpořil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministr financí Andrej Babiš (ANO) prosazuje, aby výstavbu nového bloku v Dukovanech, který podle dřívějších vyjádření politiků zřejmě přijde na řadu jako první, financoval samotný ČEZ.

Vznik dceřiných firem dnes ve sněmovním výboru pro životní prostředí připustil generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. „Existuje možnost, že bychom do dceřiných společností pozvali i spoluinvestory,“ podotkl.

Podle ministerstev by ČEZ měl každopádně pokračovat v přípravných pracích vedoucích k výstavbě nových bloků včetně získání všech povolení a uzavření smluv s dodavateli. Časový rámec získání stavebního povolení předpokládá materiál zhruba v roce 2025. Před jeho vydáním a vynaložením investice 250 až 300 miliard pak navrhuje, aby stát znovu posoudil, zda je možné nové jaderné zdroje stavět i bez státních garancí, nebo není.

Beneš dnes řekl, že termín platí pro stavbu nového bloku v Dukovanech. Výstavba nového bloku v Temelíně má následovat později. Dodal, že ČEZ počítá s tím, že výstavba každého nového jaderného bloku v Česku bude stát řádově 120 až 150 miliard korun. Ocenil, že vláda jak ASEK, tak plán jádra nakonec schválila. „Je to dobrý milník pro budoucnost české energetiky,“ řekl.

Příští vláda bude v "jaderné pasti", namítají kritici

Schválení materiálu přivítala i Hospodářská komora. Plán naopak kritizují některé nevládní a ekologické organizace, jako například Hnutí Duha, sdružení Calla nebo Aliance pro energetickou soběstačnost. Vadí jim zejména, že případné rozhodnutí o garancích odkládá materiál až na rok 2025. Materiál podle nich vtahuje budoucí vládu, která bude v polovině příštího desetiletí u moci do „jaderné pasti“.

Uvítaly nicméně, že z plánu vypadl záměr na případnou stavbu závodu pro finalizaci výroby jaderného paliva v zemi. Ministr Mládek minulý týden uvedl, že zmínky o závodu byly vypuštěny, protože ministr obrany Martin Stropnický (ANO) měl obavu o národní bezpečnost.

Výběr milníků v historii jaderné energetiky v Česku
24. září 1957 - V Ústavu jaderného výzkumu v Řeži u Prahy se rozběhl pokusný jaderný reaktor VVR-S. Jednalo se o první řetězovou štěpnou reakci v tehdejším Československu.
30. dubna 1970 - Podpis dohody mezi Československem a Sovětským svazem o spolupráci při budování dvou jaderných elektráren - jedné v Česku a jedné na Slovensku (Jaslovské Bohunice byly první jadernou elektrárnou v někdejším Československu).
Červenec 1978 - Začátek stavby jaderné elektrárny Dukovany.
Únor 1979 - Vydán investiční záměr na výstavbu jaderné elektrárny Temelín (JETE) na Českobudějovicku; původně měla mít čtyři bloky.
3. května 1985 - Do provozu uveden první blok Dukovan.
1986 - V Dukovanech byly do provozu uvedeny dva další bloky; o rok později v červenci byl zprovozněn zatím poslední čtvrtý blok.
1987 - Zahájeny hlavní stavební práce v JETE.
Březen 1990 - Z rozhodnutí vlády byly pozastaveny práce na plánovaném třetím a čtvrtém bloku JETE.
10. června 2002 - Zahájen zkušební provoz prvního bloku JETE; na druhém bloku se tak stalo v dubnu 2003.
3. srpna 2009 - Společnost ČEZ zahájila výběrové řízení na výstavbu dvou bloků JETE.
9. února 2011 - Vláda schválila kroky nutné k dostavbě JETE, patřila mezi ně investice do přenosové soustavy nebo posílení činnosti Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB).
18. února 2011 - ČEZ posunul termín dokončení JETE na rok 2025.
18. ledna 2013 - Ministerstvo životního prostředí vydalo souhlasné stanovisko ke stavbě dvou nových bloků JETE.
10. dubna 2014 - Tendr na dostavbu JETE byl zrušen, ČEZ uvedl, že bez státních garancí je dostavba elektrárny nemožná.
18. května 2015 - Vláda schválila aktualizaci státní energetické koncepce, podle které budou hlavním zdrojem výroby energie v ČR jaderná energetika a obnovitelné zdroje.
3. června 2015 - Vláda schválila Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR. Podle něj je žádoucí neodkladně zahájit přípravu výstavby jednoho bloku v Dukovanech a jednoho v JETE s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách.

Čtěte také:

Jaderné palivo se v Česku vyrábět nebude. Kvůli bezpečnosti

Česká podpora jaderné energie zneklidňuje rakouské ministry