Vlna propouštění v evropském průmyslu: přidává se Philips

Philips

Philips Zdroj: profimedia.cz

Největší evropský výrobce spotřební elektroniky Philips Electronics v reakci na špatný vývoj ekonomiky zesílil plány úspor a propouštění. Nizozemská společnost uvedla, že do roku 2014 zruší celkem 6700 pracovních míst, tedy o polovinu více, než oznámila v loňském roce. Philips se tak přidává k vlně propouštění nebo zkracování pracovní doby v rámci evropského průmyslu.

Vedle nepříznivé ekonomické situace ve světě a zejména v Evropě Philips k dalším úsporám přiměly změny v účtování nákladů na penzijní pojištění zaměstnanců, uvedl generální ředitel firmy Frans van Houten.

Úspornými opatřeními chce firma ušetřit 1,1 miliardy eur (27 miliard korun) ročně. Loni Philips počítal pouze s rušením 4500 míst a s úsporami 800 milionů eur.

Van Houten zahájil restrukturalizaci společnosti v loňském roce a příznivé výsledky posledních dvou čtvrtletí daly investorům naději, že razantní úspory se začínají vyplácet. Vedle propouštění zaměstnanců a nahrazení celého nejvyššího vedení nový ředitel v prvním roce svého působení rovněž skupinu zbavil ztrátové výroby televizorů.

Přesto je podle von Houtena potřeba v propouštění pokračovat. „Dodatečné úspory nám pomohou zmírnit dopady makroekonomických nástrah a změn penzijního pojištění a naše společnost se stane pružnější,“ uvedl van Houten, kterého cituje agentura Reuters.

Úspory musí hledat i další velikáni – Siemens, Bosch a spol.

Zpomalování evropské ekonomiky dopadá i na další evropské průmyslové velikány. Kvůli poklesu zakázek musí řešit, jak zlevnit provoz. Německý strojírenský konglomerát Siemens jedná podle německého tisku o zrušení až deseti tisíc pracovních míst z celkových 400 tisíc zaměstnanců. Pracovní dobu zkracuje ThyssenKrupp, o podobném kroku vyjednává i Bosch.

K zeštíhlování práce musely přistoupit i automobilky – už v rámci restrukturalizace uzavřel továrnu v belgických Antverpách a zrušil 8 tisíc pracovních míst. Nedávno zavedl ve své hlavní továrně v Rüsselsheimu a v závodě na výrobu součástek v Kaiserslauternu zkrácenou pracovní dobu.

Ve ztrátě je i francouzská automobilka . Management chce proto snížit počet zaměstnanců asi o deset procent, proti čemuž se snaží zakročit prezident François Hollande.

Problémy řeší i velké aerolinky jako Air France-KLM nebo německá Lufthansa. Snaha zeštíhlit náklady u druhé jmenované firmy vyvolala .

Propouštění se nevyhnulo ani výrobcům mobilních telefonů a telekomunikačního zařízení. Se ztrátami se potýká francouzský Alcatel-Lucent, který propustí 5 tisíc zaměstnanců, i , která se zbaví dohromady až 15 tisíc lidí.

Problémy se nevyhnuly ani energetice

Německé energetické firmy pomalu oživují z poklesu, které způsobilo loňské rozhodnutí vlády zavřít v zemi do roku 2022 všechny jaderné elektrárny, ale i tak například plánuje propustit více než 10 tisíc osob, tedy zhruba 15 procent své celkové pracovní síly.

Ředitel společnosti Peter Terium vyjmenoval, proč nejsou současné podmínky na trhu příznivé. „Rostoucí státní intervence v energetickém sektoru, klesající marže elektráren a silná konkurence u dodávek elektřiny a plynu, to vše jsou problémy, kterým čelíme,“ řekl.