Volkswagen v příštích letech investuje biliony. Škoda Auto hlásí enormní propad provozního zisku

Logo koncernu Volkswagen na elektromobilu I.D. Buzz

Logo koncernu Volkswagen na elektromobilu I.D. Buzz Zdroj: profimedia.cz

Výroba automobilů Volkswagen v číně
2
Fotogalerie

Německý koncern Volkswagen zveřejnil svůj plán, podle kterého chce v následujících pěti letech investovat 180 miliard euro (zhruba 4,3 bilionu korun) do výroby baterií, digitalizace v Číně a do rozšíření svých aktivit v Severní Americe. Uvedl to web CNBC. Automobilka rovněž zveřejnila své ekonomické výsledky za uplynulý rok. Čistý zisk koncernu stoupl o 2,6 procenta. Tolik už se nedařilo dceřinné společnosti Škoda Auto, jejíž provozní zisk loni klesl o 42 procent.

Více než dvě třetiny pětiletého investičního plánu jsou určeny na elektrifikaci a digitalizaci, což je o 56 procent více než v předchozím pětiletém plánu. Patnáct miliard eur z této částky je vyčleněno na továrny na výrobu baterií a na suroviny.

Koncern dále uvedl, že rok 2025 bude vrcholem pro investice do spalovacích motorů, posléze by měly začít klesat. To se bude dít v rámci plánu automobilky, která chce, aby do roku 2030 byla polovina z jejích prodaných vozů po celém světě plně elektrické modely.

V pondělí Volkswagen oznámil, že svůj první závod na výrobu bateriových článků mimo Evropu postaví v Kanadě, kde provoz zahájí v roce 2027. Člen představenstva Thomas Schmall téhož dne uvedl, že Volkswagen nemusí začít stavět novou gigafactory v Evropě do roku 2025. Rozhodnutí o další gigafactory v Evropě může být podle něj učiněno brzy, pokud by v Evropě byla dostupná podobná podpora, jakou mají Spojené státy v podobě svého zákona o snižování inflace (IRA).

VIDEO: Výroba baterií do elektromobilů v mladoboleslavském závodě Škoda Auto

Video placeholde
• Škoda Auto

Koncern hlásí meziroční nárůst čistého zisku

Kromě plánů do budoucna informoval koncern také o ekonomických výsledcích za uplynulý rok. Volkswagenu loni vzrostl čistý zisk na 15,8 miliardy eur (375,3 miliardy korun). V meziročním srovnání jde nárůst o 2,6 procenta. Tržby německého koncernu vzrostly o 11,6 procenta na více než 279 miliard eur (6,6 bilionu korun).

Zisk před úroky a zdaněním, který je důležitým ukazatelem úspěšnosti Volkswagenu, meziročně stoupl o 12,5 procenta na 22,5 miliardy eur (534,7 miliardy korun). K tomuto výsledku podle koncernu přispěl lepší mix ve skupinách značek Premium a Sport, což jsou prémiové a luxusní vozy, a silnější pozice skupiny značek Volume.

„Skupina značek Volume i přes mírný pokles na 4,1 milionu dodávek v roce 2022 zaznamenala nárůst provozního zisku před započtením zvláštních položek na čtyři miliardy eur (95 miliard korun),“ uvedl koncern.

Provozní zisk Škoda Auto loni klesl o 42 procent

Zatímco německý koncern přinesl poměrně pozitivní zprávy, jeho dceřinná společnost Škoda Auto ohlásila pokles provozního zisku. Ten loni klesl o 42 procent na 628 milionů eur, tedy téměř 15 miliard korun. Podle automobilky tyto výsledky negativně ovlivnila válka na Ukrajině, ale také vyšší náklady a nepříznivý vývoj směnných kurzů. Tržby se ale zvýšily o 18,5 procenta na 21 miliard eur (499 miliard korun).

Automobilka Škoda Auto již dříve oznámila, že loni dodala zákazníkům celosvětově celkem 731 300 vozů. To je meziročně o 16,7 procenta méně.

Škoda Auto kromě České republiky vyrábí také v Číně, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Působí na více než 100 trzích. Loni oznámila, že vstupuje na vietnamský trh.