VOP CZ uzavřel smlouvu na vojenskou techniku za 300 milionů korun

VOP Šternberk

VOP Šternberk Zdroj: ctk

Státní podnik VOP CZ z Šenova u Nového Jičína uzavřel s významným zahraničním výrobcem vojenské techniky ze Středního východu kontrakt v hodnotě více než 300 milionů korun. Zakázka přibližně na rok a půl kromě nynějších více než 900 pracovníků zaměstná další desítky lidí, uvedl mluvčí firmy Petr Bohuš. Firma dosahuje ročních tržeb 1,3 miliardy korun.

„Uzavření smlouvy je potvrzením dobré strategie podniku, který se chce intenzivně rozvíjet v oblasti vojenského průmyslu. Vzhledem k vojenské povaze zakázky pro renomovaného zákazníka jde o klíčový projekt pro další rozvoj spolupráce nejen v daném regionu,“ uvedl ředitel podniku Marek Špok.

Bývalý Vojenský opravárenský podnik v minulosti vyráběl a opravoval výhradně pro armádu. S úbytkem zakázek od armády po roce 1989 se ale postupně přeorientoval na civilní sektor, který nyní tvoří přes 80 procent jeho tržeb. Loni podnik například začal vyrábět vysokozdvižné vozíky pro německou společnost Linde Material Handling. Součástí strategie nového managementu, jenž do firmy nastoupil loni, je rozvoj podniku s návratem do vojenského průmyslu.

„VOP CZ už dnes opravuje desítky tanků pro jiného soukromého zákazníka a nově se připravují další možnosti spolupráce na různých projektech jak pro vojenské, tak pro civilní účely,“ uvedl Bohuš. Podnik si hodně slibuje například od bezobslužného vozidla TAROS, které vyvíjejí jeho konstruktéři ve spolupráci s Univerzitou obrany v Brně.