Výroba vinylů loni vynesla firmě GZ Media čtvrt miliardy

Firma GZ Media loni vyrobila 14 milionů vinylových LP desek. V jejich drážkách byla uložena tvorba i hvězd první ligy, jako U2, Boba Dylana, Paula McCartneyho či Black Sabbath

Firma GZ Media loni vyrobila 14 milionů vinylových LP desek. V jejich drážkách byla uložena tvorba i hvězd první ligy, jako U2, Boba Dylana, Paula McCartneyho či Black Sabbath Zdroj: e15/anna vackova

Pokračující boom zájmu o klasické vinylové LP desky i loni pomohl táhnout byznys jednoho z jejich největších světových výrobců, loděnické společnosti GZ Media. Firma loni vyrobila 14 milionů hudebních nosičů, meziročně o dvě pětiny více. Do světa tak putovala alba mnohých hlavních hvězd hudebního showbyznysu v čele s U2, Paulem McCartneym, Bobem Dylanem či Black Sabbath.

Tržby firmy tak i díky tomu loni stouply meziročně o čtvrtinu na 2,22 miliardy korun. Čistý zisk se pak zvýšil o čtyři procenta na 240 milionů.

„Hlavní vliv na finanční výsledky měl nárůst výroby kašírovaných boxů pro několik našich zákazníků, posílení francouzské pobočky o dva prodejce a s tím související vstup na francouzský trh kosmetických obalů a nárůst výroby vinylových desek,“ řekl deníku E15 obchodní a marketingový ředitel GZ Media Michal Němec.

Čísla o rostoucí výrobě LP, jejichž sláva původně zhasla s nástupem kompaktních disků v polovině devadesátých let, podporují i data ze zahraničí. Podle agentury Nielsen loni stoupl prodej vinylů na americkém trhu o více než polovinu na 9,2 milionu kusů, stejně jako v Británii, kde prodeje narostly o téměř tři pětiny na 5,2 milionu.

Růst tržeb proto očekávají GZ Media i letos, a to o šest procent, stejně jako u počtu vyrobených LP, kterých by z linek mohlo sjet 18 až 19 milionů kusů.

Výroba vinylůVýroba vinylů|e15

„Poptávku žene celosvětový hlad po tomto nosiči, který se stal populárním i mezi mladými lidmi, kteří se staví proti digitálnímu mainstreamu,“ uvedl Němec s tím, že obdobný růst výroby je vidět i u gramofonových přehrávačů.

Firma by ráda vyráběla více, ale to zatím není možné. Většímu růstu výroby brání nedostatek pracovníků ve výrobě, se kterým se momentálně potýká.

„Jedná se především o obsluhu lisů gramofonových desek. Byť se jedná o relativně dobře placenou práci, jako jeden z největších zaměstnavatelů ve Středočeském kraji jsme zřejmě vyčerpali možnosti regionu, ve kterém sídlíme,“ dodal.